Plofkraak op de Geert Knolweg

Wat volgt is een spectaculaire achtervolging die eindigt met een crash in het water.

update

Er kwamen 15 tips. De Toyota HiLux zou de dag voor de plofkraak nog in Heerenveen zijn gezien en inmiddels lijkt ook duidelijker waar de daders na hun landing in de sloot naartoe zijn gevlucht. Een voorbijganger vond in de berm van de Kerkweg vlakbij de plek waar de auto van de daders crashte, namelijk delen van een geldcassette. Ze zijn die waarschijnlijk verloren op hun vlucht. Ook is de politie op zoek naar twee mannen die dinsdagochtend 3 juni om 08.30 uur op de Snakkerbuorren in Rotstergaast richting de Sydtakke liepen.

Dinsdagochtend 3 juni 2014 om 03.00 uur probeerden een aantal plofkrakers op de Geert Knolweg in Joure met twee auto’s een geldautomaat op te blazen. Dit was recht tegenover het politiebureau en agenten waren er dus extreem snel bij. Ze ramden met hun auto nog de vluchtauto van de daders en schoten ook een aantal keer. Toch wisten de daders te ontkomen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Crash

Er is toen heel snel via sms een Burgernet-oproep gestuurd aan mensen daar in de omgeving. Dat leverde al snel een nieuw spoor op: vanuit Joure bleken de plofkrakers naar Rohel te zijn gereden, een plaatsje vlakbij het Tjeukemeer. Daar spotte zo’n burgernetdeelnemer dinsdagochtend 3 juni om 08.00 uur hun auto die was gecrashed vlakbij een camping aan het Tjeukemeer.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vlucht

Er is daarna met de politieheli en de ME gezocht, omdat het vermoeden bestond dat ze nog in de buurt waren. Misschien zijn ze opgevallen omdat ze vanuit Rohel zijn gevlucht met een voer- of vaartuig, misschien wel via het Tjeukemeer.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders

Er zijn nog geen duidelijke signalementen van de plofkrakers, daarom wil de politie weten wie die daders mogelijk daar nog in de buurt heeft gezien. Het gaat om minstens drie mannen. De daders zijn beschoten en gecrashed dus misschien zijn ze gewond geraakt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Achtergebleven auto

Eén auto bleef achter bij de geldautomaat. Dat is een opvallende Toyota HiLux Pickup. Hij is woensdag 28 mei gestolen uit Assendelft met kenteken 45-VND-1.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtauto

De auto waar de daders mee zijn gevlucht, is ook opvallend. Het is een felblauwe Audi A4. Die is ergens vanaf zaterdag 31 mei gestolen in Amsterdam met het originele kenteken 58-SH-HJ.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Valse kentekens

Toen de auto uit de sloot werd getakeld bleken er maar liefst twee valse kentekens op te zitten. De politie wil graag weten wie die auto de afgelopen dagen heeft gezien.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Geldcassette

Een voorbijganger vond in de berm van de Kerkweg vlakbij de plek waar de auto van de daders crashte, delen van een geldcassette. Ze zijn die waarschijnlijk verloren op hun vlucht, en dus wil de politie heel graag weten wie daar dinsdag 3 juni tussen ongeveer 03.00 uur en 08.00 uur iets afwijkends heeft gezien.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Lifters

Op de Snakkerbuorren in Rotstergaast, vlakbij Heerenveen, reed dinsdagochtend 3 juni om 08.30 uur een man op een trekker, die daar twee mannen richting de Sydtakke zag lopen die een liftend gebaar naar hem maakten. Dat vond de bestuurder opvallend, de rechercheurs willen dan ook heel graag weten wie dat waren. Ze zijn beiden blank. De voorste man met het witte T-shirt heeft kort donkerblond haar, de achterste heeft kort, zwart haar.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op dinsdagochtend 3 juni 2014 om 03.00 uur getuige geweest van de plofkraak op de Geert Knolweg in Joure?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders zien vluchten?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er getuige geweest van de crash van de daders vlakbij een camping aan het Tjeukemeer in Rohel?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er gezien hoe de daders na de crash vanuit Rohel verder zijn gevlucht?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op woensdag 28 mei getuige geweest van de diefstal van de opvallende Toyota HiLux Pickup met kenteken 45-VND-1 uit Assendelft?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wie er vanaf woensdag 28 mei in de gestolen Toyota HiLux Pickup heeft gereden of heeft deze ergens gezien?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er getuige geweest van de diefstal van de felblauwe Audi A4 met het originele kenteken 58-SH-HJ ergens vanaf zaterdag 31 mei in Amsterdam?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet er wie vanaf de diefstal in de felblauwe Audi A4 heeft gereden of heeft deze ergens gezien?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft één of beide auto’s al eerder op de plek van de plofkraak gezien?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er op dinsdag 3 juni tussen ongeveer 03.00 uur en 08.00 uur in de buurt van de Kerkweg iets afwijkends gezien wat met de zaak te maken zou kunnen hebben?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er dinsdagochtend 3 juni ook de twee mannen richting de Sydtakke zien lopen?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden de twee lopende mannen?

Kijk ook eens naar