Verdwijning en dood Johan van der Heyden (56)

Beloning € 15.000

Sinds de avond van zondag 2 juni 2019 is niets meer vernomen van de dan 56-jarige Johan van der Heyden uit Lint in België. Na intensief onderzoek kon in januari 2020 worden aangetoond dat hij niet meer in leven is.

Ondanks zeven aanhoudingen is niet duidelijk wat er precies met Van der Heyden is gebeurd. Drie van de aangehouden personen zitten nog vast. 
De Hoofofficier van Justitie in Breda heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de informatie die tot oplossing leidt.

update
teaser-date

16-06-2020 19:24

Afgelopen week zijn twee nieuwe verdachten aangehouden: een vrouw (42) uit Bergen op Zoom en een man (23) die in Middelburg is aangehouden. Inmiddels zijn in totaal 8 mensen gearresteerd.

update
teaser-date

28-01-2020 19:01

In januari 2020 werden menselijke resten aangetroffen in een verzwaarde speciekuip die in het Rijn-Scheldekanaal was gevonden nabij Oud-Vossemeer. Onderzoek door het NFI wijst uit dat dit de resten van Johan van der Heyden betreft.

‘Spoedklus’ in Zoersel

Van der Heyden, werkzaam als loodgieter, was op zondagavond 2 juni thuis in Lint toen hij een bericht ontving op zijn telefoon. Het ging om een spoedklus, vertelde hij zijn vrouw, waarna hij met zijn bestelbus vertrok.

Peugeot Boxer van Johan van der Heyden Preloader
Peugeot Boxer van Johan van der Heyden
Peugeot Boxer van Johan van der Heyden Preloader

Uit onderzoek blijkt dat de 56-jarige Belg diezelfde avond in Zoersel is geweest, bij een vrouw met wie hij een relatie had. Die Nederlandse vrouw is één van de verdachten die nu vastzitten. Van der Heyden is sinds die zondagavond niet meer gezien.

Via Zandvliet naar Steenbergen

De bestelbus van de loodgieter, een witte Peugeot Boxer, werd op maandag 3 juni gefilmd toen deze vanuit België de Nederlandse grens over ging. Daar bij grensovergang Zandvliet reed enige tijd voor de bus uit een lichtgrijze Volkswagen Polo en achter de bus reed een donkergrijze Volkswagen Fox.

De politie heeft allebei deze auto's in verband kunnen brengen met verdachten. Daarnaast staat vast dat het niet Van der Heyden zelf is geweest die op dat moment de witte bestelbus bestuurde.

Bestelbus gestript en verkocht

Die maandag 3 juni is de Peugeot Boxer op een woonwagenkamp geweest in Steenbergen, niet ver van Roosendaal en Bergen op Zoom. Op woensdag 5 juni is de Boxer verkocht vanaf de Schansdijk in Steenbergen. De koper heeft verklaard dat de laadruimte van de bus helemaal leeg en kaal was, wat betekent dat al het gereedschap van Van der Heyden eruit was gehaald en de houten bekisting verwijderd.

Bloed gevonden

De politie weet inmiddels dat de witte bestelbus tussen 3 en 5 juni enige tijd op de J.L. Brooijmansdreef geparkeerd heeft gestaan, ter hoogte van wat men in Steenbergen de Oude Veiling noemt.
Er zijn sterke aanwijzingen dat Van der Heyden zich in elk geval een deel van die tijd achter in de bus bevond en toen nog in leven was.

In een ander onderzoek stuitte de politie in Den Bosch op 9 juli op de bewuste Peugeot Boxer. Bij sporenonderzoek werd in de laadruimte bloed gevonden dat van Johan van der Heyden bleek te zijn.

Volkswagen Fox Preloader
Volkswagen Fox
Volkswagen Fox Preloader

Speciekuip

De politie houdt er sterk rekening mee dat Van der Heyden, in de directe omgeving van het woonwagenkamp aan de Westlandseweg Langeweg, in de bestelbus is gegijzeld. Op enig moment zou hij met geweld om het leven zijn gebracht.
Vermoedelijk is het lichaam van het slachtoffer in stukken gesneden en vervolgens verbrand. De stoffelijke resten zouden daarna zijn vervoerd in een speciekuip – vermoedelijk in de donkergrijze Volkswagen Fox – en gedumpt in het buitengebied van Steenbergen.

Vermoedelijk motief

Gaande het onderzoek is geld naar voren gekomen als vermoedelijk motief. De vrouw in Zoersel en personen in haar omgeving waren mogelijk in de veronderstelling dat Van der Heyden vermogend was.
Vermoedelijk heeft een aantal van de verdachten de Vlaamse loodgieter onder druk willen zetten om geld af te staan. Van daaruit kan de situatie geëscaleerd zijn toen bleek dat het slachtoffer helemaal niet zo rijk was en dat er bij hem eigenlijk niets te halen viel.

Vragen van de politie

Ondanks de aanhoudingen is de toedracht van Van der Heydens dood nog niet volledig duidelijk. U kunt de politie helpen met de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wie heeft informatie over wat er met Johan van der Heyden is gebeurd en/of wie daar mogelijk bij betrokken zijn geweest?
  • Wie heeft tussen 3 en 5 juni 2019 iets verdachts of afwijkends gezien bij de witte Peugeot Boxer die geparkeerd stond bij de Oude Veiling?
  • Wie weet iets over het wegmaken van lichaamsdelen, al dan niet met speciekuip, mogelijk in verband met de donkergrijze VW Fox?
  • Wie weet waar het loodgietersgereedschap en/of de houten bekisting uit de bestelbus zijn en/of wie die in bezit hebben (gehad)?
  • Wie heeft informatie over wat zich op 3, 4 en 5 juni 2019 heeft afgespeeld in of rondom het woonwagenkamp aan de Westlandse Langeweg in Steenbergen?
  • Wie weet iets over bijvoorbeeld een ketting- of elektrische zaag of over een of meer speciekuipen die mogelijk begin juni in de omgeving van Steenbergen zijn aangeschaft of gehuurd?
  • Wie heeft de combinatie van Peugeot Boxer, VW Fox en VW Polo gezien op 3 juni 2019 op de binnenwegen tussen de Belgische grens en Steenbergen?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Tippen vanuit het buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800

ONLINE TIP DOORGEVEN
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Kijk het item terug uit onze uitzending van 3 december 2019:

Kijk ook eens naar