Woningoverval jong gezin in de Pythagorasstraat

Verdachten worden kort erna - met andere kleding aan - aangehouden

update

4 tips, het onderzoek kan meer hulp gebruiken.

Op woensdag 15 juni 2016 wordt omstreeks 18.30 uur een gezin aan de Pythagorasstraat in Apeldoorn overvallen door twee mannen. Kort daarna worden twee mannen met de buit aangehouden, maar daarmee is de zaak nog niet opgelost.

Avondeten

Samen met hun dochter van 4 jaar wonen een man en een vrouw in een flat aan de Pythagorasstraat. Tegen 18.30 uur gaan de drie aan tafel voor het avondeten, als er wordt aangebeld. De vader doet open, waarna twee mannen hem in de hal overmeesteren en de flat binnenstappen. 

Overval

Een van de mannen loopt direct op de kleuter af, pakt haar op en neemt haar mee naar een van de slaapkamers. Daar laat hij haar achter. De vader ligt in de hal op de grond, zijn handen zijn met tape vastgebonden en hij wordt ondertussen gestoken en bedreigt met een mes.

Buit

De andere dader dwingt de vrouw geld te geven. Ze geeft hem wat spaargeld dat bedoeld was voor de vakantie. Maar daarmee neemt hij geen genoegen, hij pakt ook sieraden en telefoons en stopt alles in een plastic AH-tas. Na een kleine tien minuten gaan de daders er met de buit vandoor. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wie de daders zijn?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verwondingen

De vader van het gezin heeft veel geluk gehad dat hij het kan navertellen. Eén van de daders heeft hem een paar keer met een mes hard in zijn rug gestoken. In het ziekenhuis bleek dat het mes één van longen heeft geraakt en dat het maar weinig had gescheeld of het had ook zijn hart geraakt. Op dit moment herstelt hij gelukkig goed, maar zijn vrouw en hij durven niet meer in die flat aan de Pythagorasstraat te wonen en zijn daarom na de overval verhuisd.

Dochtertje

Het meisje van 4 jaar heeft tijdens de overval constant stil in de slaapkamer gezeten en heeft allerlei geluiden gehoord uit de flat. Ze heeft de angst en paniek van haar ouders ook gevoeld. Na afloop is ze gelukkig goed opgevangen en haar ouders hebben voor zover dat gaat geprobeerd hun leven weer op te pakken. 

Motief

De man stond erom bekend dat hij mensen uit de buurt hielp met reparaties van brommers en scooters. Mogelijk dat daar een motief voor de overval te vinden is of de daders hebben misschien geweten dat er spaargeld voor de vakantie in huis lag.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over een mogelijk motief voor de overval?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verdachte mannen net na de overval

Twaalf minuten na de overval zien agenten een paar straten verderop twee mannen op een fiets die passen bij het signalement van de overvallers en zich verdacht gedragen. De ene man draagt een rode trainingsbroek en een rood t-shirt. De ander een grijze broek en een wit t-shirt. Eén van de mannen heeft een plastic AH-tas bij zich.

Buit gevonden

De agenten zien hoe de mannen de Aristotelesstraat in fietsen. Daar zien ze dat de mannen van de fiets zijn gestapt en de fiets over een hek willen tillen. Als de agenten de mannen benaderen en hen vragen naar de inhoud van de plastic Albert Heijn tas, ligt daarin het geld, de sieraden en de telefoons die kort daarvoor uit de flat zijn gestolen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie was 15 juni 2016 in Apeldoorn en heeft mogelijk iets gezien dat met de overval te maken heeft? 

Toch nog niet opgelost

Toch is de zaak daarmee niet opgelost. Zelf ontkennen de mannen namelijk iets met de zaak te maken te hebben en geven ze aan dat ze de plastic tas toevallig op straat hebben gevonden en hebben meegenomen. Op dit moment zitten beiden nog vast, een 22-jarige man uit Arnhem en een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Voor de politie is het nu belangrijk om na te gaan wat er werkelijk gebeurd is en of ze bijvoorbeeld hulp hebben gehad van anderen. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Andere kleding

Wat in ieder geval apart is: de mannen droegen tijdens hun aanhouding niet de kleding die tijdens de overval werd gedragen. De slachtoffers en getuigen vertellen dat de daders donkere kleding droegen, waarschijnlijk waren dat regenpakken, maar dat kan ook een trainingspak of motorkleding zijn geweest. De mannen die werden aangehouden hadden iets anders aan. De politie houdt op dit moment rekening met een aantal scenario’s: één daarvan is of ze zich in die twaalf minuten hebben omgekleed. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mogelijk scenario

Na de overval in de flat aan de Pythagorasstraat zijn de daders in die donkere kleding, weggerend in de richting van het Mheenpark. Twaalf minuten later wordt de buit teruggevonden bij twee mannen een paar honderd meter verderop, aan de Aristotelesstraat. Eén van de scenario’s is dat de daders in het Mheenpark hun kleding en messen hebben achtergelaten. Vanaf daar zouden ze dan met de fiets zijn doorgereden naar de Aristotelesstraat. Dat was op woensdagavond 15 juni, tussen 18.30 en 18.45 uur. Die donkere kleding en de messen zijn nog altijd niet teruggevonden, dus het is belangrijk dat iedereen die daar meer over weet dat doorgeeft.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft in de wijk Apeldoorn-Noord regenpakken, trainingspakken, donkere motorkleding of messen aangetroffen? 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar