Zware mishandeling oudere man (70)

Hij heeft een dwarslaesie opgelopen

update

Tot nu toe 14 tips. De zaak is nog te bekijken.

Een 70-jarige man wordt in zijn woning in Rijssen zo meedogenloos mishandeld dat hij nooit meer zal kunnen lopen. De politie is op zoek naar informatie over de twee daders.

 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Rijssen

In een rustige woonwijk aan de rand van Rijssen aan de Pelmolenweg, in Twente, woont een 70-jarige man. Hij is ondernemer en richtte een bekend accountantskantoor op. Ook stonden er tot voor kort meer dan 50 bv’s op zijn naam waarmee hij de meest uiteenlopende financiële zaken deed. Bovendien is hij actief als investeerder in Oost-Europees vastgoed.

Grimmig

Op 29 november 2016 wordt er iets voor 21.30 uur aangebeld. Er staan twee mannen voor de deur, van wie één de bewoner bekend voorkomt. Nadat hij open heeft gedaan slaat een van hen gelijk keihard op zijn hoofd. Hij probeert zich te verweren, maar is kansloos. Hij krijgt meerdere trappen en klappen. Op een bepaald moment wordt hij zo hard door de ruimte geslingerd dat hij van de trap valt en in de kelder belandt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mishandeling

Het slachtoffer merkt direct dat hij geen gevoel meer heeft in zijn benen. Maar dat weerhoudt de indringers niet. Dezelfde dader die boven zo gewelddadig was, trapt in de kelder nog aantal keren op de man in. Opmerkelijk is dat zijn kompaan, duidelijk de baas van de twee, zich zelf niet schuldig maakt aan fysiek geweld. Het duo wordt door het slachtoffer omschreven als de ‘incassoman’ en de ‘kickbokser’, wat duidt op zowel hun verschijning als de rolverdeling.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dwarslaesie

Wanneer de ‘incassoman’ een sein geeft, verlaten de beide daders het pand – de ondernemer bewegingloos achterlatend. Hij heeft meerdere nek- en rugwervels gebroken en een dwarslaesie opgelopen. Zijn telefoon ligt boven, waardoor hij geen familie of hulpdiensten kan inschakelen. Ten einde raad heeft hij geprobeerd om, met zijn eigen bloed, aanwijzingen op de muur te schrijven. Het duurt uiteindelijk twintig uur voordat zijn dochter hem vindt en de man medische hulp kan krijgen. Sindsdien is hij afhankelijk van verpleging en zal hij hoogstwaarschijnlijk nooit meer kunnen lopen.

Incassopraktijken

Het motief voor deze extreme mishandeling is onduidelijk maar het lijkt om een zakelijk conflict te gaan. Het slachtoffer had zelf de indruk dat zijn belagers waren gestuurd om hem onder druk te zetten, een gewelddadige vorm van incassopraktijken. De ‘kickbokser’ had hij nooit eerder gezien, maar de ‘incassoman’ had twee weken eerder al eens een praatje met hem gemaakt. Hij wilde toen de weg weten, zonder enige vorm van bedreiging of ook maar een hint in de richting van een conflict.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement

Dit heeft ertoe geleid dat er een goed gelijkende compositietekening is gemaakt van deze verdachte, die accentloos Nederlands spreekt. Zijn handlanger, degene die fysiek geweld gebruikte, is vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst, heeft zwart haar en was die avond glad geschoren. Beide mannen gingen netjes gekleed in een zwart pak.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de man van de compositietekening? Hij is zo’n twee weken voor de gewelddadige intimidatie ook daar in de buurt geweest.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtroute

Op weg naar het huis van hun doelwit, zijn de daders vastgelegd op bewakingsbeelden. Ná de mishandeling zijn de daders met de auto de Pelmolenweg uit gereden en rechtsaf de Wierdensestraat in, richting rotonde de Reggesingel.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie was op dinsdag 29 november rond 21:30 uur in de buurt van de Pelmolenweg en denkt de mannen gezien te hebben? 
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent dit soort intimidatiepraktijken in combinatie met deze twee mannen?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar