Babymelkpoeder gerelateerde overvallen

  • Breda
  • Update 

Mogelijk is een dadergroep verantwoordelijk voor meerdere gewelddadige overvallen op handelaren.

Update

15 tips met interessante informatie!

Sinds begin 2015 zijn er in Breda meerdere incidenten geweest waarbij Chinese babymelkpoeder handelaren slachtoffer werden van een beroving van hun geld of melkpoeder. Bij elke beroving of overval is flink wat geweld gebruikt en hadden de daders een vuurwapen. Alles bij elkaar zijn de daders zo bedreigend en gewelddadig dat het vermoeden bestaat dat er nog meer slachtoffers zijn, maar dat die geen aangifte durven te doen.

  • Wie is er getuige geweest van een beroving of overval op een melkpoederhandelaar?
tcm17339925_large.jpg
Criminelen

Sinds er een aantal jaar geleden in China veel baby’s ziek werden of zelfs stierven door vergiftigde Chinese melk, is er een run op Nederlandse pakken babymelkpoeder. Er is een levendige handel ontstaan waar veel contant geld in omgaat. Steeds meer criminelen zijn zich op deze branche gaan richten.

tcm17339924_large.jpg
Beroving

In de nacht van dinsdag 3 op woensdag 4 februari 2015 werden op de Wensel Cobergherstraat in Breda een man en vrouw beroofd van tienduizenden euro’s, toen ze daar een afspraak hadden om 900 blikken babymelkpoeder te kopen. De vrouw wilde deze doorverkopen naar China. Twee overvallers die plotseling opdoken beroofden ze van het geld en takelde de chauffeur van de melkpoederdeal ernstig toe.

tcm17339929_large.jpg
Mishandeling

Bij deze overval is vooral de man zwaar mishandeld. De vrouw naast hem dacht dat zijn ogen kapot werden geslagen, zo erg was het. Hij zat onder het bloed. Zelfs toen de eerste dader was weggerend met de tas van de vrouw bleven de andere twee maar op hem inslaan.

tcm17339934_large.jpg
Vlucht

Het lijkt erop alsof de twee overvallers en de man waar ze een afspraak mee hadden daarna werden opgepikt door een kleine witte bestelauto en een donkere personenauto, die meteen beginnen te rijden als de mannen vluchten.

tcm17339933_large.jpg
Tussenpersoon

De handelaarster is in de val gelokt door een tussenpersoon die opeens bij de deal betrokken was. Zij herkende hem als een Oeigoer. De Oeigoeren zijn een van oorsprong Turks volk dat in China leeft. Deze man sprak dus ook in het Chinees-Mandarijn tegen haar, maar zag er meer Turks uit, dan Chinees. Hij is vrij klein, ongeveer 1.65 m, rond de 40 jaar, hij heeft een rond gezicht met kort zwart haar en was toen ongeschoren.

tcm17339931_large.jpg
Overvaller 1

Ook de twee anderen leken haar Oeigoeren. Veel zeiden ze niet, maar het was alsof ze wel Nederlands snapten. De man met het vuurwapen had een licht getinte huidskleur, was 1.80 m, rond de 30 jaar oud en had een mager en opvallend pokdalig gezicht met kort zwart haar.

tcm17339932_large.jpg
Overvaller 2

Hij was ook licht getint, wat kleiner en iets ouder, zo rond de 40 jaar.

  • Wie kan er meer vertellen over de daders?
tcm17339935_large.jpg
Vluchtauto 1

Er zijn beelden waarop hun mogelijke vluchtauto’s te zien zijn. Vanaf de Wensel Cobergherstraat rijdt eerst een bestelbus rechtsaf de Leon van Heilstraat in, waarna die snel wegrijdt.

tcm17339936_large.jpg
Vluchtauto 2

Daar achteraan gereden komt een donkere personenauto die rechtsaf de Philips Lammekenstraat inslaat, in de richting van de Cornelis Florisstraat. Omdat de auto’s meteen na de overval weg reden in de richting van waar de daders naartoe waren gevlucht, meende de vrouw dat zij bij één van de auto’s zijn ingestapt. Mochten de bestuurders er niets mee te maken hebben, dan hoopt de politie dat ze zich willen melden.

tcm17339927_large.jpg
Eerste incident

De reeks incidenten begint in de nacht van woensdag 21 op donderdag 22 januari 2015 bij de Dönerplanet aan de Ginnekenweg in Breda. De eigenaar van de cafetaria zit met twee vrienden, beide handelaren in babymelkpoeder, in de zaak wat te praten, als plotseling twee agressieve gewapende mannen binnenvallen: zo rond de 20 en 1,80 m lang. Ze grissen van beide handelaren de tassen weg met daarin geld.

tcm17339930_large.jpg
Mislukte overval

Op woensdag 18 maart 2015 rond 22.15 uur heeft de chauffeur van weer een andere babymelkpoeder handelaar een afspraak bij de Nieuwe Inslag in Breda-Oost om een partij Nutrilon op te halen. De man met wie hij heeft afgesproken trekt opeens een mes. De chauffeur biedt nog weerstand, maar stopt daar onmiddellijk mee als een tweede overvaller met een pistool instapt. Hij eist geld, maar wanneer de chauffeur blijft volhouden dat er niets is, vertrekken ze.

tcm17339926_large.jpg
Dadergroep

De werkwijze van de mislukte beroving lijkt heel erg op de gelukte overval op de vrouw en haar chauffeur. Eerst was er contact met een bekende en dat werd later overgenomen door iemand anders die sprak in het Mandarijn, met een Oeigoers accent. Mogelijk zitten hier dus dezelfde daders achter, met een Oeigoerse achtergrond. Zij lijken verantwoordelijk te zijn voor alle babymelkpoeder gerelateerde incidenten in Breda en mogelijk is er een dadergroep actief.

tcm17339928_large.jpg
Meer slachtoffers

De politie denkt dat er nog meer is gebeurd, dan deze drie zaken in Breda. Er is informatie dat handelaren niet alleen worden beroofd van hun geld, maar ook van de melkpoeder. De Chinese wereld is heel gesloten en mensen zouden vreselijk bedreigd zijn. Voor de slachtoffers die dit is overkomen is het goed om te weten dat zij ook een vertrouwelijk gesprek kunnen hebben met het Team Nationale Criminele Inlichtingen.

  • Wie is er ook slachtoffer geworden?

  • Wie heeft er informatie over een of meerdere van deze zaken?

Wensel Cobergherstraat

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.