Explosief in woonwijk mogelijk te linken aan eerdere incidenten

  • Hoensbroek

Bewoners van de Hommerterweg in Hoensbroek moesten begin september hun woning verlaten nadat op straat een explosief was aangetroffen. Er zijn aanwijzingen dat de bedreiging mogelijk een link heeft met een reeks incidenten in Alblasserdam, Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Update

In de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 september is er wederom op de Hommerterweg een explosie geweest en een huis beschoten. Het fragment hierover uit onze uitzending van dinsdag 5 oktober vindt u verderop op deze pagina. De politie is nog bezig met het horen van getuigen en het analyseren van beelden. De bewoners van het beschoten huis verblijven nu op een andere plek. Ook hebben de burgemeesters van Heerlen en Brunssum de omgeving van de Hommerterweg officieel uitgeroepen als veiligheidsrisicogebied. 

Het explosief werd op zondagochtend 5 september gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het in een zandgroeve veilig tot ontploffing gebracht.

212482_hoensbroek_regio4.jpg
Explosieven Opruimingsdienst Defensie ter plaatse

Ver weg geparkeerd

De man die het explosief achterliet, is door bewakingscamera’s gefilmd. Op de beelden is te zien dat hij omstreeks 02.20 uur een Fiat Doblo parkeerde aan de Schiethouwer in Brunssum. Dit is opvallend ver weg van de locatie waar hij later het explosief achterliet.

etc_hoensbroek_bb.png
Meld het a.u.b. als u weet of vermoedt wie dit is

Uur onderweg

Nadat hij de bestelbus parkeerde, liep de man met een grote witte Lidl-tas de woonwijk in. Daarna is te zien hoe hij op de Hommerterweg het explosief neerlegde. 
Wanneer hij wegvlucht, rent hij de benen uit zijn lijf; de man wordt gefilmd bij onder andere de rotonde bij de Akerstraat Noord. Pas een uur nadat hij het voertuig parkeerde, verscheen hij weer bij de Fiat Doblo.

Ruzies uitvechten

Het lijkt erop dat een dadergroep probeert door heel Nederland hun ruzies uit te vechten, waarbij bewoners in woonwijken gevaar lopen. Het is van groot belang dat alle daders van deze incidenten worden aangehouden. Herkent u de man op de beelden of weet u meer over de dadergroep? Neem alstublieft contact op.

Incidenten 30 september

Zoals u kunt zien in de video hieronder, vonden op de Hommerterweg eind september opnieuw twee ernstige incidenten plaats. Rond 01.20 uur in de nacht van 29 op 30 september was er een ontploffing en werd een woonhuis beschoten.
De politie roept getuigen op zich te melden. Beschikt u over camerabeelden uit de omgeving waarop de dader of daders kunnen staan, laat het alstublieft weten. Uw beelden direct uploaden naar de politie kan via het tipformulier.

Mogelijk verband onderzocht

De politie onderzoekt nog of het incident die vroege ochtend van 30 september een verband heeft met het achterlaten, op 5 september, van het explosief aan diezelfde Hommerterweg. Weet u iets over de achtergronden van één of beide zaken, meld het alstublieft zo snel mogelijk.

Anniko van Santen
Tip doorgeven

Help de politie

  • Wie weet meer over de man die op 5 september het explosief achterliet?
  • Wie heeft de Fiat Doblo ergens zien rijden?
  • Wie weet meer over de reeks incidenten?

Online tip doorgeven

Geef je tip online door via het tipformulier van de politie.

Online tip doorgeven

Hommerterweg

Veeg met twee vingers om de kaart te verschuiven.