Dood Chinese studente Yi Gu (31) in flatwoning aan de Boerhaavelaan

Opsporing Verzocht Preloader

Bijna negen jaar na de laffe moord op de zwangere studente, loopt de vermoedelijke dader Jian Xia nog steeds vrij rond.

update

10 mensen belden, hun informatie is in onderzoek, maar extra tips blijven zeer welkom.

Op 16 november 2004 vinden politieagenten de Chinese studente Yi Gu (31). Ze ligt onder een deken in een flatwoning aan de Boerhaavelaan in Haarlem. Yi Gu is gewurgd en was op dat moment zeven maanden zwanger. Ruim een week later blijkt dat er na haar dood is gepind met haar bankpas. Op de beelden is een onbekende Chinese man te zien, die later wordt geïdentificeerd als Jian Xia. Sindsdien zoekt de politie Xia en staat zijn naam op de Nationale Opsporingslijst.

 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Motief

Waarom Jian Xia haar om het leven heeft gebracht is niet bekend. Jian Xia was bevriend met de Chinese buurvrouw van Yi Gu en hij bleef daar ook regelmatig slapen. Waarschijnlijk is hij er via de buurvrouw, die ook contact had met de vriend van Yi Gu, op de avond van de moord achter gekomen dat Yi Gu in de flat woonde. Hij heeft een aantal persoonlijke spullen waaronder haar bankpas meegenomen en daarmee 1000 euro gepind. Die spullen en het geld zijn tot nu toe het motief waar vanuit wordt gegaan.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Antwerpen

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat hij op 20 december 2004 met de trein van Drenthe naar Schiphol is gereisd. Wat hij daar heeft gedaan is niet bekend. Hij heeft in ieder geval niet het vliegtuig gepakt, want een dag later, op 21 december, is hij in België geweest in de omgeving van de Turnhoutsebaan in Antwerpen. Dat is bekend omdat zijn mobiele telefoon daar een signaal heeft gegeven.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verblijfplaats

Tegen zijn achternicht heeft hij verteld, in de dagen na de moord, dat hij misschien wel een nieuw leven in Spanje wilde opbouwen. Een mogelijkheid is dus dat hij daar naartoe is gegaan, maar we zijn inmiddels zo veel jaren verder dat hij in principe overal kan zijn.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Andere naam

Het is ook allerminst zeker of hij tegenwoordig onder zijn eigen naam door het leven gaat. Er is destijds in de koffer die hij bij zijn achternicht heeft achtergelaten het originele paspoort van Jian Xia gevonden. Dat heeft hij dus niet meer in zijn bezit. In 2004 is er bij een wokrestaurant in Epe, waar Xia toen werkte een verblijfsdocument gestolen dat op naam staat van Qiang Cheng, geboren op 17 april 1986. Het zou kunnen dat Jian Xia van dat document gebruik heeft gemaakt en mensen hem kennen onder die naam. Er woont in Nederland ook iemand die echt Qiang Cheng heet, maar die heeft dus niets met de moord te maken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement

Hij is geboren op 13 juli 1977. Hij heeft oorspronkelijk donker haar, maar wisselt van haardracht. En ook van identiteit, mogelijk gebruikt hij dus de naam Qiang Cheng. Hij sprak in 2004 gebrekkig Nederlands en Engels. Jian Xia is geboren in het Noordoosten van China, in de provincie Liaoning, en daar spreken ze het Chinese dialect Mandarijn.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Restaurants

Jian Xia heeft met name gewerkt in Chinese restaurants. Dat maakt de kans aannemelijk dat hij opnieuw ergens in de keuken werkzaam is. Waar hij ook zit op dit moment, voor een Chinees met ervaring in een keuken is er overal werk te vinden. Dus de kans dat hij op dit moment ergens als kok aan de slag is, lijkt redelijk groot.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Familie

Jian Xia heeft familie en bekenden in Nederland wonen. Voor zover bekend heeft hij recentelijk geen contact met hen gezocht. Hij lijkt het contact met iedereen te hebben verbroken om ergens een heel nieuw leven te beginnen. Hij weet dat hij wordt gezocht en dat hij op de Nationale Opsporingslijst staat, dus hij zal voorzichtig en op zijn hoede zijn.

Help de politie

  • Wie is er getuige geweest van de moord op de Chinese studente Yi Gu (31) op 16 november 2004 in een flatwoning aan de Boerhaavelaan in Haarlem?
  • Wie weet waar de vermoedelijke moordenaar Jian Xia, mogelijk bekend onder de naam Qiang Cheng, op dit moment verblijft of heeft hem recentelijk gezien of gesproken?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar