Gewelddadige overvallen in Almelo, Wierden en Zwolle

Mogelijk is dezelfde dadergroep verantwoordelijk

Er zijn recent drie overvallen in Overijssel gepleegd waarvoor mogelijk dezelfde dadergroep verantwoordelijk is. Op 11 oktober in Almelo, 24 oktober in Wierden en 4 november in Zwolle. De dadergroep pleegt zeer gewelddadige overvallen op handelaren in onder andere auto’s en oud-ijzer. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Almelo: 11 oktober

In een aanleunwoning aan de Haere in Almelo woont een 70-jarige alleenstaande man. Hij kijkt dinsdagavond 11 oktober televisie als twee mannen met een pistool zijn huis binnendringen. Uit zijn huis nemen de  daders onder meer een groen geldkistje en een oude Nokia 6131 mee. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Almelo: signalement daders

De daders hebben die 11 oktober rond 20.45 uur rondgehangen bij het complex met aanleunwoningen aan de Haere. Het waren twee mannen met allebei met een licht getinte huidskleur, kort haar en een gladgeschoren gezicht. Ze hadden mogelijk een pizzadoos bij zich en lijken gebruik te hebben gemaakt van een zilverkleurige Renault Megane. Op dinsdagavond 11 oktober wordt die brandend achtergelaten op de Graspieper in Almelo.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft op 11 oktober twee mannen met kort haar en een gladgeschoren gezicht en een pizzadoos bij zich zien rondhangen bij het complex met aanleunwoningen aan de Haere in Almelo? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Almelo: gestolen zilverkleurige Renault Megane

De zilverkleurige Renault die in Almelo werd gebruikt is al op 16 juni gestolen in Voorburg, vlakbij Den Haag. Het oorspronkelijke kenteken is 6-ZGB-90. Na de overval zat er een Duitse kentekenplaat op de Megane: KLE 203 W met de vervaldatum 28-01-2016. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders in Almelo zien vluchten in een zilverkleurige Renault Megane of heeft gezien hoe die dinsdagavond 11 oktober op de Graspieper in Almelo in brand werd gestoken?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de mogelijk daders van de overval in Almelo tussen 16 juni en 11 oktober in de zilverkleurige Renault Megane zien rijden met één van de twee kentekenplaten 6-ZGB-90 of KLE 203 W?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wierden: 23 en 24 oktober

Op zondagmiddag 23 oktober ziet een buurtbewoonster drie mannen in de buurt van het Korianderhof. Ze heeft de mannen nooit eerder gezien en is verbaasd over hun vreemde gedrag: ze weigeren voor haar aan de kant te gaan wanneer zij met haar hond langs loopt. De volgende ochtend rond 06.45 uur staat een 47-jarige autohandelaar die aan het Korianderhof woont op het punt naar zijn werk te gaan, als hij wordt overmeesterd door twee gewapende mannen. De daders schieten de man in zijn bil - een paar centimeter van zijn liesslagader - en slaan vervolgens op de vlucht. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wierden: signalement daders

De daders droegen bivakmutsen, maar één van hen had hele uitgesproken bruine ogen. Mogelijk diezelfde daders zijn een dag eerder al in Wierden zijn geweest. Een buurtbewoonster kan zich nog herinneren dat twee van de drie mannen een licht getinte huidskleur hadden en er één duidelijk een stuk langer was dan de andere twee. De langste man droeg op 23 oktober een kobaltblauwe jas tot op zijn bovenbeen met om zijn middel een ceintuur. De kleinere man die naast hem liep droeg een okergele jas en dat was een heupmodel. Van die derde man is geen kleding bekend.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wierden: wie heeft de mogelijke daders gezien?

Zondagavond 23 oktober zag ook een andere getuige twee mannen die rond 21.30 uur bij het Korianderhof liepen die ze daar nooit eerder had gezien. De politie wil graag weten wie die mannen geweest zijn en wie hen daar in Wierden nog meer heeft gezien, tussen 16.00 en 21.30 uur. Misschien hebben ze ergens iets te eten gehaald. Dat kan zijn opgevallen, zeker doordat ze van die opvallende jassen droegen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de mogelijke daders op 23 oktober tussen 16.00 en 21.30 uur gezien in Wierden? Mogelijk hebben ze ergens iets te eten gehaald. Dat kan zijn opgevallen, zeker doordat ze opvallende kobaltblauwe en okergele jassen droegen.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wierden: vlucht in witte Renault Megane

Na de overval op 24 oktober zijn de daders gevlucht in een witte Renault Megane. Ze zijn doorgereden naar Nijverdal, zo’n tien kilometer verderop. Op een parkeerplaats aan de Papaverstraat wordt de Renault Megane brandend teruggevonden. Getuigen zien hoe drie mannen vanaf de Paulus Potterstraat de Van Goghstraat inlopen, richting de Frans Halsstraat. De politie vermoedt dat de daders op de Van Goghstraat of daar vlakbij een vluchtauto klaar hadden staan. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zag de witte Renault Megane die in Wierden is gebruikt, na 4 oktober met één van de twee kentekenplaten 02-XFZ-2 of 41-KFZ-1?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wierden: gestolen witte Renault Megane

De witte Renault Megane die in Wierden werd gebruikt, werd op 4 oktober gestolen in Berghem (Noord-Brabant). Het oorspronkelijke kenteken is 02-XFZ-2. Na de overval zat er een nagemaakte kentekenplaat op de auto: 41-KFZ-1. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de mogelijke daders in Wierden op maandagochtend 24 oktober, kort na 07.00 uur gezien in de omgeving van de Korianderhof in Wierden of de Van Goghstraat in Nijverdal? En wie weet in welke auto ze mogelijk zijn overgestapt?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Zwolle: 4 november

Op 4 november wordt in Zwolle ook een overval gepleegd, op een oud-ijzerhandelaar. Twee daders met een lichtgetinte huidskleur stonden op de Ministerlaan in Zwolle op de stoep met een gemengde bos rode en witte rozen. Die bloemen waren verpakt in groenbruin papier, dat lijkt op papier dat door bloemisten wordt gebruikt. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zag de twee lichtgetinte daders op 4 november op de Ministerlaan in Zwolle met een gemengde bos rode en witte rozen. Die bloemen waren verpakt in groenbruin papier, dat lijkt op papier dat door bloemisten wordt gebruikt.

Zwolle: overval

De 63-jarige moeder van de oud-ijzerhandelaar die zelf niet thuis was deed de deur open. Toen de twee lichtgetinte daders in het huis zijn gaan rondkijken is de vrouw via de voordeur naar buiten gerend en heeft om hulp geschreeuwd. Vrij snel daarna zijn de daders zonder buit, maar nog steeds met die bos rozen weggevlucht.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Zwolle: bos rode en witte rozen

Het boeket is na de overval dus weer meegenomen door de daders. De politie wil weten waar in Nederland dat boeket met rode en witte rozen verpakt in dat groenbruine papier is verkocht, mogelijk aan twee mannen met een licht getinte huidskleur. Het boeket zag er al een beetje verlept uit dus het kan goed zijn dat de bloemen niet in de dagen voor 4 november maar misschien wel een week eerder zijn gekocht. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over het boeket met rood met witte rozen gewikkeld in groenbruin papier dat mogelijk aan twee licht getinte mannen is verkocht, kort voor 4 november?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar