Groep criminelen achter serie plofkraken

Een groep criminelen wordt ervan verdacht een serie plofkraken te hebben gepleegd in Nederland en België. Ze richten voor miljoenen euro’s schade aan en creëren levensgevaarlijke situaties.

update

In totaal zijn er 17 tips binnengekomen, bedankt! Ook zijn er donderdag 4 juli vier gestolen Audi’s ontdekt in Geleen. Eén van deze Audi’s kan gelijk gelinkt worden aan de plofkraak in Oosterbeek, maar ook aan twee plofkraken in Belgiē. Het onderzoek gaat door.

Voorafgaand aan de plofkraken stelen criminelen snelle Audi’s, die ze vermoedelijk stallen in garageboxen. Pas op de dag van een plofkraak halen ze de auto tevoorschijn.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Is u een dergelijke situatie opgevallen? Staat er in uw woonwijk zo’n snelle auto al langere tijd gestald in een garagebox? Geef het door aan de politie.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Pizzaschuif-techniek

De daders gebruiken bij iedere plofkraak dezelfde techniek en eenzelfde soort attribuut: een ‘pizzaschuif’. Dit voorwerp, dat vol explosieven zit, wordt in de gleuf van de geldautomaat wordt gestopt.Daarmee hopen de criminelen de geldautomaat op te blazen, met vaak een enorme explosie als gevolg.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over de reeks plofkraken in Nederland en België?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bewakingsbeelden

De criminele bende verschijnt op 25 december 2018 in Ter Apel, bij een ABN AMRO geldautomaat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

De plofkraak mislukt, waarna ze snel met de snelle Audi vluchten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Oudjaarsdag

Zes dagen laten verschijnen ze in Renkum, weer in een snelle Audi. Deze keer lukt de kraak wél, maar alerte omwonenden bellen de politie.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dankzij die meldingen lukt het de politie om live ‘mee te kijken’ via een beveiligingscamera en zijn de daders goed te zien. Herkent u hen, geef het door aan de politie.

Belgisch Limburg

Ook in de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 februari 2019 is het mis. Deze nacht duikt een gestolen Audi RS6 op in België, bij de Argenta-bank in het centrum van Bree. De Audi is ruim een half jaar eerder gestolen bij Schiphol.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Drie mannen proberen de geldautomaat op te blazen. Er volgt een explosie, maar geen toegang tot de kluis. De vluchtauto raakt echter zo beschadigd dat de daders die achterlaten en er rennend vandoor gaan.

Aanhouding

In de achtergebleven Audi zijn belangrijke sporen gevonden die leidden naar een 30-jarige man uit Amsterdam. Hij is aangehouden en wordt verdacht van betrokkenheid bij de mislukte plofkraak in Bree. De politie vermoedt dat hij deel uitmaakt van een grote groep plofkrakers.Het is even betrekkelijk rustig geweest wat plofkraken betreft, maar sinds begin juni zijn er weer drie gepleegd; in Purmerend, Amsterdam en op vrijdag 28 juni in Zwijndrecht.De politie onderzoekt of er een verband is tussen de recente plofkraken en de dadergroep die in Bree probeerde toe te slaan.

Volkswagen Golf GTI

In de Audi RS6 is een Nederlandse bankpas achtergebleven. Deze is op zondag 3 februari rond 05.00 uur gebruikt door een man in Asten. Hij gebruikte die dag een Volkswagen Golf GTI met het Duitse kenteken BO ZU 1570. De auto staat op naam van een Duits leasebedrijf en is vermoedelijk via via terechtgekomen bij de criminelen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Uit onderzoek blijkt dat die auto geregeld heeft rondgereden in Amsterdam en Enschede. De politie gaat ervan uit dat de criminelen een duidelijke link hebben met deze steden.

De Golf is voor het laatst gezien op 15 april bij een politiecontrole in Enschede. Daar is de bestuurder er met hoge snelheid vandoor gereden. Het is onduidelijk waar de auto momenteel is.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wie er tot 15 april in de VW Golf GTI reed?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Man met grote ogen

Eén van de daders is een man met opvallend grote ogen en laaghangende oogleden. Deze man is gezien bij onder meer de plofkraakpoging in Ter Apel en de plofkraak in Renkum, op respectievelijk 25 en 31 december 2018.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ook was hij bij een plofkraak op 19 november 2019 in Coevorden en op dinsdag 12 februari in Oosterbeek.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. De politie wil graag informatie over deze plofkraker met zijn herkenbare ogen. Wie heeft een vermoeden wie hij is en/of met wie hij samenwerkt?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent een of meer van de mannen op de bewakingsbeelden?

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar