Serie brandstichtingen

Ouder echtpaar is alles kwijt

In de nacht van zaterdag 17 op zondag 18 december 2016 werd op zeker 7 plekken in Gorinchem brand gesticht. De daders hadden het voorzien op fietsen en kliko’s.

Geschreeuw

In één van de gevallen werden twee fietsen in brand gestoken die tegen een huis onder een afdakje stonden. Het vuur sloeg over naar het huis en greep snel om zich heen. De slapende bewoners werden wakker door het geschreeuw van de buren.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

De brandweer heeft hen uit hun huis kunnen redden, maar de schade is enorm. Veel van hun spullen zijn vernietigd en het huis is onbewoonbaar. Het echtpaar van 83 en 72 jaar oud moet opnieuw beginnen.

Route

Het begint die nacht om 3.15 uur met een melding dat bij een bushalte aan de Concordiastraat een fiets in brand is gestoken. In het uur dat volgt, wordt op zes andere plekken brand gesticht. Door de tijdstippen van de incidenten heeft de politie in kaart kunnen brengen welke route de dader of daders daar in Gorinchem hebben afgelegd.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vanaf de Concordiastraat gaan ze de wijk Wijdschild in naar het Retranchement. Daarna vervolgt hun weg zich naar het Arsenaal, waar het huis van het oudere echtpaar verwoest wordt. De melding van die brand komt om 3.55 uur binnen.

De daders zijn inmiddels doorgelopen naar de Vest, waar ze twee vuilcontainers in brand steken. Die brand slaat over naar een schuurtje.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dan voert hun tocht naar de achterkant van de huizen aan de Componistenstraat, waar ze op twee verschillende plekken brand stichten – opnieuw in kliko’s. En minuten later zijn ze terug achter de huizen aan de Vest, waar ze een rieten mand in brand steken. Dat was de laatste brand die nacht, nog geen uur na de eerste.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Heeft u informatie over de brandstichter(s)? Heeft u hen gezien of heeft u misschien iemand over de branden horen spreken?

Beelden uploaden

De politie is op zoek naar beelden van de incidenten en de daders. Heeft u een bewakingscamera of heeft u bijvoorbeeld met uw smartphone iets gefilmd dat van belang kan zijn, meld u dat dan alstublieft. U kunt uw beelden direct naar de politie uploaden via deze link.

Getuigen

De buurt was in rep en roer die nacht, met in zo’n korte tijd op zoveel plekken de brandweer in actie. De politie heeft veel buurtbewoners al als getuigen gesproken, maar is nog specifiek op zoek naar twee personen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Eén van hen is een man die kort voor de eerste brand is gefilmd door de bewakingscamera van tankstation TinQ aan de Concordiastraat. Hij liep in de richting van de fiets die in brand zou worden gestoken en kan dus een belangrijke getuige zijn.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Bent u de man die ’s nachts bij TinQ liep of herkent u hem?

Jongeman

De tweede persoon met wie de politie graag wil spreken, is iemand die vanuit een achtertuin naar één van de branden stond te kijken. Een bewoonster van de Lingsesdijk zag hem vanuit haar raam en omschrijft hem als blanke jongeman met donkerblond haar, tussen 15 en 20 jaar oud, ongeveer 1.80 meter lang. Hij droeg een blauw-grijze jas met lichtgekleurde mouwen en had een donkere rugtas bij zich.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Ben jij die jongeman die vanuit een achtertuin naar een brand stond te kijken? Of heeft u een idee wie hij is?

Informatie

Is er ook bij u brand gesticht in Gorinchem, maar was de schade zo minimaal dat u het niet heeft gemeld, doet u dit dan s.v.p. alsnog. Ook als u andere nuttige informatie heeft over die nacht van 17 op 18 december, hoort de politie graag van u.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar