Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Beschieting jonge moeder (26) aan de Oude-IJselstraat

Op donderdagochtend 9 juni 2016 wordt een vrouw (26) omstreeks 08.30 uur vlakbij haar woning aan de Oude-IJselstraat in Amsterdam neergeschoten. Hoewel er van dichtbij meerdere malen wordt gevuurd, overleeft ze het. 

update

De politie is blij met de 10 tips met concrete informatie. Het onderzoek kan verder. Maar meer tips zijn welkom.

Jonge moeder

De vrouw woont op de Oude-IJselstraat samen met haar drie jonge kinderen. Die heeft ze die donderdag 9 juni net naar school gebracht. 

9 april: vernielde auto

Twee maanden eerder, op 9 april 2016, zijn bij de vrouw twee ruiten van haar auto vernield. Omdat ze dacht dat het om vandalisme ging deed ze geen aangifte.

9 mei: handgranaat in portiek

En een maand later, op maandagochtend 9 mei ontploft rond 04.00 uur ’s nachts een handgranaat in het portiek van haar woning. Overal zitten kleine kogelinslagen en zelfs zit er een gat in de betonvloer. Hoewel de gasleiding vlak achter de deur zit is er niets mee gebeurd en vallen er geen gewonden. Wel raken tien auto’s zwaar beschadigd.

Motief

De politie vermoedt dat de incidenten een soort waarschuwing zijn, maar of ze ook direct op deze jonge moeder zijn gericht en hoe het zit met die regelmaat is nog niet duidelijk. Het lijkt niets relationeels, meer op een conflict in de criminele sfeer. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over een mogelijk motief?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep

Vlak nadat de handgranaat werd gegooid op maandagochtend 9 mei heeft een getuige in de Berkelstraat verteld dat hij een jongeman zag wegfietsten. Die droeg een donkere jas of trui met capuchon en reed richting de Waalstraat. De politie wil nog altijd weten wie die jongeman is geweest, maar wil ook graag nog een keer spreken met deze eerste getuige. In de consternatie na de explosie zijn ze hem uit het oog verloren, maar hij is wel belangrijk voor het onderzoek.

Signalement schutter

De schutter is een lichtgetinte man, vermoedelijk van Marokkaanse afkomst. Hij is tussen de 20 en 25 jaar.  Zijn kapsel zag er warrig uit, alsof hij nog geen tijd had gehad om dat te doen. Hij droeg donkere kleren, had een grijze capuchon op en reed mogelijk op een grijze scooter.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Scooterrijders

Verder zijn die ochtend 9 juni op de Rijnstraat tien minuten voor het schietincident twee personen op hun scooter langsgekomen. De voorste lijkt op een rode scooter te rijden, de achterste op een donkergrijze. Mochten ze niks met de zaak te maken hebben, dan moeten ze echt contact met de politie opnemen om hun eventuele betrokkenheid uit te sluiten. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zijn deze twee scooterrijders geweest en heeft iemand ze wellicht ook op de Oude-IJselstraat gezien? Ze zijn mogelijk betrokken, maar om dat uit te sluiten wil de politie ze graag spreken. 
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zag die man daar in de buurt die ochtend rond 08.30 uur of zag hoe hij wegvluchtte na het schieten?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gooien handgranaat door "centjes"

De politie heeft inmiddels uit meerdere bronnen binnen het onderzoek namen of bijnamen doorgekregen van twee mannen die betrokken zouden zijn. Als eerste zoeken ze iemand met de bijnaam "centjes". Hij zou op 9 mei de handgranaat hebben gegooid, maar het is niet zeker of deze persoon ook verantwoordelijk was voor het neerschieten van de vrouw een maand later. Van die schutter is dan wel weer bekend dat hij een soussi-Marokkaan zou zijn, dat is iemand uit het zuiden van Marokko met een wat donkerdere huidskleur. 

Opdrachtgever: Moussa

En er komt nog een naam naar voren. Dat is degene die opdracht zou hebben gegeven om de aanslagen te plegen. De politie heeft concrete informatie dat ene Moussa die opdrachtgever zou zijn. Dat zou dan zijn voornaam zijn. 

Informatie over "centjes" en Moussa

De politie ontvangt graag zoveel mogelijk informatie over ‘”centjes” en Moussa, bijvoorbeeld wat hun echte of volledige namen zijn. En ze willen alles weten over het doen en laten van deze personen, dus waar zij zich mee bezig houden. Die bijnaam ‘centjes’ betekent waarschijnlijk dat deze man bepaalde klusjes opknapt in ruil voor geld. Hij is mogelijk dus een bekende binnen het criminele milieu. Verder willen ze met mensen spreken die ‘centjes’ en Moussa direct kunnen linken aan de aanslagen op de vrouw in de Oude-IJselstraat. 

Geen nieuwe dreigementen of aanslagen

Er zijn na het laatste incident geen dreigementen of aanslagen meer gepleegd op de vrouw. Dat kan betekenen dat het conflict dat de vrouw heeft misschien wel is opgelost. Maar zolang de daders niet zijn gepakt, kan niet worden uitgesloten dat ze nogmaals slachtoffer wordt. Dat is ook de reden dat de vrouw op last van de burgemeester niet meer op de Oude-IJselstraat woont en dat ook haar kinderen voor hun veiligheid niet meer bij haar wonen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet iets te vertellen over een persoon met de bijnaam "centjes" en/of over de mogelijke opdrachtgever van de aanslagen, een persoon die Moussa wordt genoemd?

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar