Compositietekening van vermoedelijke dader van liquidatie Samir el Bartali (29)

Beloning € 20.000

Op 29 december 2017 wordt de 29-jarige Samir el Bartali geliquideerd aan de Socratesstraat in Rotterdam-zuid. Samir was eerder door de Belgische rechtbank veroordeeld tot drie jaar celstraf. De politie zoekt getuigen van de moord en wil graag meer weten over het leven van Samir.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

 

Compositietekening

Ook is er een compositietekening van een van de vermoedelijke daders en zijn er bewakingsbeelden van de vermoedelijke vluchtauto, vlakbij het Kralingse Bos in Rotterdam. Voor de gouden tip is door de Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam een beloning uitgeloofd van 20.000 euro voor de oplossing van de zaak. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ondergedoken

Samir el Bartali (29) is vanuit België - waar hij woont - ondergedoken in Rotterdam. Hij moet in België nog een straf uitzitten voor de handel in verdovende middelen, en leidt daarom een zo anoniem mogelijk bestaan. De laatste maanden woont hij in een appartement in de Socratesstraat in Rotterdam-Zuid. Samir gebruikt verschillende schuilnamen, waaronder ‘Ibrahim Amouissa’, ‘Bram’ en ‘Ibrahim’. 

Uit eten geweest met zijn vriendin

Alhoewel hij voortvluchtig is beweegt Samir zich vrij openlijk. Hij bezoekt regelmatig horecagelegenheden in en buiten Rotterdam. Zo heeft hij op vrijdag 29 december samen met zijn vriendin een hapje gegeten bij een Mediterraan restaurant in Den Haag. Rond 20.00 uur vertrekken ze daar. Hij zet eerst zijn vriendin af en rijdt daarna door naar zijn appartement aan de Socratesstraat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Thuis

De rest van de avond brengt Samir op zijn gemak thuis door. Als de deurbel gaat, blijkt het de jongere broer van Samir te zijn. Hij vraagt of Samir zin heeft om mee te gaan eten en daarna naar sishalounge de White Room te gaan waar de twee mannen wel vaker samen komen. Maar Samir heeft geen zin. Overigens is vooralsnog uit niets gebleken dat er een direct verband is tussen de White Room en de moord op het slachtoffer.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vrijdagavond 29 december, na 22.00 uur

Wat Samir na 22.00 uur doet, of hij nog bezoek heeft gehad of iemand buiten op straat heeft ontmoet is niet duidelijk. Feit is dat er rond 22.30 uur - een half uur na het bezoek van zijn broer - door getuigen meerdere schoten worden gehoord. Daarna wordt Samir zwaargewond aan de Socratesstraat gevonden. Hij wordt gevonden, gekleed in zijn djellaba, die hij geheel tegen zijn gewoonte in buiten aan heeft. Hulpdiensten doen hun uiterste best om zijn leven te redden maar het is tevergeefs. Samir el Bartali overlijdt een dag later aan zijn verwondingen in een Rotterdams ziekenhuis.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: Antilliaanse man met dreadlocks

De politie begint na het schietincident een buurtonderzoek. Wat blijkt: die avond heeft er een Antilliaanse man met dreadlocks en gouden tanden op de Socratesstraat gestaan die een andere getuige vertelde dat hij het schieten had gezien. Ook zou hij de schutter in een donkere auto hebben zien stappen.  Wellicht heeft deze getuige Samir ook naar buiten zien komen en kan hij vertellen of Samir toen al in het gezelschap was van iemand of dat Samir iemand op straat ontmoette. 

Signalement schutter

De schutter die rond 22.30 uur die avond richting de Zenostraat is gerend was een getinte man van zo’n 1.80 meter. Had een vrij dun, smal postuur en droeg donkere kleding. Hij had een zwarte jas aan, met een capuchon over zijn hoofd en droeg een spijkerbroek. Hij had toen hij na het schieten wegrende een rode plastic tas vast.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement handlanger

Van zijn handlanger die achter het stuur van de donkere vluchtauto zat is een compositietekening gemaakt. Het is een man met een getinte huidskleur, lang donker haar en een donker snorretje.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtauto wordt in brand gestoken

Zo’n 4 uur na de moord - rond 03.00 uur in de nacht van 29 op 30 december - wordt de vermoedelijke vluchtauto op het Lagelandsepad neergezet. Dat is vlakbij het Kralingse Bos en is bij een afgelegen fiets- en voetpad en een volkstuinencomplex. Op bewakingsbeelden is te zien hoe een grijze Audi komt aanrijden en wordt geparkeerd. De bestuurder stapt uit en pakt iets uit de achterbak waarmee hij er snel vandoor gaat. Ruim 10 minuten later is hij weer terug, stapt in de auto en parkeert deze net iets om de hoek buiten beeld. Hij rijdt over het fietspad en parkeert de auto op het voetpad daar direct naast en steekt de Audi daarna in brand. Vermoedelijk is de dader daarna via het voetpad richting de Rijksweg A16 gevlucht, de wijk Prins Alexander in. Mogelijk is hij daar met een auto, ander vervoermiddel of te voet verder de wijk in gevlucht. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gestolen Audi vaak samen gezien met blauwe Opel Corsa

De Audi blijkt tussen 11 en 14 juni 2017 in Amsterdam gestolen te zijn. Op de auto is later het valse kenteken 99-KPF-5 gezet. Inmiddels is duidelijk dat in die periode vaak een blauwe Opel Corsa, model 5-deurs, bij de Audi in de buurt heeft gereden. 

Daders mogelijk bekenden

Voordat hij naar buiten ging, trok Samir altijd eerst even vrijetijdskleding aan. Maar die bewuste avond is hij dus geheel tegen zijn gewoonte in, in zijn Djellaba de straat op gegaan. De politie vermoedt dat hij dat alleen maar zou doen in gezelschap van bekenden of iemand die hij tenminste vertrouwde. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar