Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Daders mislukte ramkraak vluchten met z’n zessen op twee scooters

In de nacht van maandag 28 op dinsdag 29 augustus plegen zes mannen een ramkraak bij een lege KPNXL opslag aan de Spaklerweg in Amsterdam. Ze doen dit met een gestolen rode Range Rover Evogue. De ramkraak mislukt en de mannen vluchten met z’n zessen op twee scooters. Een van hen wordt aangehouden.

update

9 tips, onder andere over de fiets die de ramkrakers ook hadden gestolen. Er worden nog veel getuigen gezocht die de daders gezien moeten hebben.

Op maandagavond 28 augustus worden ergens tussen 21.30 en 22.00 uur vanuit een huis aan de Amsteldijk in Amsterdam autosleutels gestolen. Om uit te vinden waar de auto staat rijden de inbrekers door die buurt in een Ford Focus, ze proberen met de op afstand bedienbare sleutel uit welke auto reageert. In de Sint Willibrordusstraat is het raak, er bliept een rode Range Rover Evogue van het slot. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Niet aan de praat

Na een aantal minuten proberen om de auto te starten lijkt de man het op te geven en vertrekt. Om tien minuten later toch weer terug te komen, hij stapt in de Range Rover en laat het portier dit keer open staan. Hij blijkt een hulplijn te hebben ingeschakeld. Uit een net aangekomen Volkswagen Polo komt versterking. Deze man weet de Range Rover wel aan de praat te krijgen. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat de autodieven er die avond mee in Hoorn zijn geweest.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wat de daders in Hoorn deden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: scooterrijder om 22.15 uur

Net voordat de autodief rond 22.15 uur in de Sint Willibrordusstraat voor het tweede keer terugkomt bij de Range Rover, rijdt er over de linkerstoep een scooter. Die scooterrijder wil de politie graag spreken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: fietser en man met ontbloot bovenlijf

En op het moment dat de man uit de Volkswagen Golf de eerste man in de Sint Willibrordusstraat te hulp komt en ze kort op straat staan te overleggen, loopt er over de rechterstoep een man met ontbloot bovenlijf en een donkere korte broek. En er passeert een fietser die tussen de twee overleggende mannen door fietst. De politie vraagt ook deze mensen zich te melden, want ze kunnen belangrijke informatie hebben.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Spaklerweg in Duivendrecht

Tegen 04.45 uur ‘s ochtends komt de Range Rover in Amsterdam weer in beeld als hij aankomt bij een voormalige KPN XL opslagplaats aan de Spaklerweg in Duivendrecht. Het pand staat overigens al enkele weken leeg in verband met de verhuizing naar een nieuwe locatie. Er stappen vier mannen uit de auto, één van hen checkt even het rolluik. Niet veel later arriveren er nog twee mannen op een scooter. Nadat ze nog een minuut of vijf bij de Range Rover rondhangen vertrekken ze. Drie van hen op de scooter en de andere drie te voet, richting metrostation Van der Madeweg. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

05:30 uur: terug bij de KPN XL opslagplaats

Om 05.30 uur zijn ze weer terug. Zes mannen op twee scooters. Eerst zetten ze de scooters ‘vluchtklaar’ op het fietspad van de Van der Madeweg. Dan draait een van hen de Range Rover en zet die klaar om de pui te rammen. Na twee pogingen weten ze de auto door het rolluik te krijgen. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie deze daders zijn? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: donkere personenauto en witte bestelbus

Als de mannen net hun scooters hebben klaargezet komen er over de Van der Madeweg een donkere personen auto en een witte bestelbus langs. Mogelijk hebben de inzittenden iets gezien wat van belang kan zijn. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: fietser en scooterrijder

En als ze bezig zijn met het ‘ram’ klaarmaken van de Range Rover fietst er, eveneens over de Van der Madeweg, iemand langs. Ongeveer gelijktijdig komt uit tegenovergestelde richting een scooterr aanrijden. Ook die mensen kunnen voor de politie belangrijke informatie hebben.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Ben of ken jij deze getuige? Meld je dan bij de politie. 

Mislukt

Eenmaal binnen stuiten ze op een tweede stalen hek en gaat het alarm af. Zonder buit rennen ze terug naar hun scooters. Ondertussen is ook het autoalarm van de Range Rover afgegaan en krijgt de eigenaar van de Range Rover daarvan een melding. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: bestuurder bestelbus

Als laatste zoekt de politie nog de bestuurder van de bestelbus die langs komt op het moment dat de zes mannen op twee scooters wegspurten bij de KPNXL.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Ben of ken jij deze getuige? Meld je dan bij de politie. 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Achtervolging

Op de van het Hofflaan zien twee gewaarschuwde agenten de scooter met drie mannen erop hard langsrijden en zetten de achtervolging in. Daar wordt het drietal zo zenuwachtig van dat ze bij de onderdoorgang tussen de Ehrlichstraat en de Lord Kevinstraat tegen een hekje en een aantal geparkeerde fietsen botsen. Ze gaan hard onderuit en moeten te voet verder. Voor een van de drie eindigt de vlucht op het Galileïplantsoen. Hij wordt zwaar bezweet en met een gat in z’n broek aangehouden. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtroute

De daders zijn dus weggereden vanaf de Spaklerweg in de richting van metrostation Van der Madeweg. Ze rijden vanaf Duivendrecht richting Watergraafsmeer, waar de agenten in de politieauto drie van hen voor het eerst in het vizier krijgen op de Van het Hofflaan waarna ze de achtervolging inzetten. Via o.a. het Christiaan Huygensplein en de Curiestraat komen ze uiteindelijk bij de onderdoorgang tussen de Ehrlichstraat en de Lord Kevinstraat ten val. Vanaf daar gaan de daders in verschillende richtingen te voet verder.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders gezien op hun vlucht?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ook twee fietsen gestolen

Naast de autosleutels hebben de mannen in de woning aan de Amsteldijk ook de sleutels gepakt van twee fietsen die in de voortuin stonden. Die zijn ook meegenomen. Een van de fietsen is behoorlijk opvallend, dat was een beige/gouden Veloretti damesfiets met bruin zadel. Wellicht hebben mensen zo’n fiets ergens aangeboden gezien of gekregen of rijdt er in hun omgeving sinds 29 augustus plotseling iemand op zo’n fiets rond. De andere fiets was een oude felrode BSP damesfiets met zwarte fietstassen met een groene bies.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet waar de gestolen fietsen zijn of heeft deze te koop aangeboden gezien of gekregen?

Forensische sporen

In de achter gebleven Range Rover en op de spullen die daarin lagen zijn sporen aangetroffen die momenteel door het NFI worden onderzocht. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar