Dood Jan Majdanski (33) in het Oosterpark

Op vrijdag 3 maart 2017 wordt rond 21.00 uur een hevig bloedende man in het Oosterpark in Amsterdam gevonden. Hij is al niet meer aanspreekbaar als hulpdiensten beginnen met zijn reanimatie. Motief voor steekincident is nog onduidelijk.

update

De politie heeft een 17-jarige verdachte aangehouden, die inmiddels is voorgeleid en in bewaring gesteld. Het onderzoek gaat onverminderd door, omdat nog niet uit te sluiten is dat bij Majdanski's dood meerdere mensen betrokken waren.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Jan Majdanski

Uit tips wordt duidelijk wie de neergestoken man is: de 33-jarige Jan Majdanski, een in Rotterdam wonende Pool. Er wordt ook ontdekt dat hij eerder die vrijdag iets gekocht heeft in het centrum van Amsterdam en bewakingsfoto’s van die aankoop worden openbaar gemaakt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Motief

Jan Majdanski was homoseksueel en is neergestoken op een plek die ook wel bekend staat als een mannen-ontmoetingsplek. Het is niet duidelijk of hij is neergestoken om zijn geaardheid of een mogelijke ontmoeting daar, of dat het gaat om een beroving die uit de hand is gelopen. En ook staat nog niet vast hoeveel mensen er bij die aanval op Jan Majdanski waren betrokken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep

De politie heeft een getuige gesproken die vertelde dat hij iemand in het zwart gekleed met een capuchon bij het slachtoffer heeft zien wegrennen. Maar in de hectiek heeft de politie de gegevens van die getuige niet genoteerd, terwijl ze daar graag verder mee zouden willen spreken. Deze getuige roepen we dan ook op om zich opnieuw te melden. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie was de getuige die de politie vertelde dat hij/zij een in het zwart geklede man met capuchon zag wegrennen? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bezoekers mannen-ontmoetingsplek

Verder houdt de politie er rekening mee dat bezoekers van die mannen-ontmoetingsplek meer weten, maar misschien daar uit angst toen meteen zijn gevlucht. De politie doet een dringend beroep op hen om toch hun verhaal te doen, dat kan ook vertrouwelijk of via Roze in Blauw.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Parkbezoekers

Vrijdagavond gaan veel mensen uit, er zit nogal wat horeca rond het Oosterpark, en de politie hoopt dat bezoekers of omwonenden daar rond 21.00 uur misschien iets is opgevallen. Het park heeft meerdere uitgangen. Misschien dat mensen zich nu realiseren dat ze toch iets afwijkends hebben gezien: iemand of meerdere mensen die snel weg leken te willen, zenuwachtig waren, misschien bloed op zich hadden. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie was bezoeker van het Oosterpark en heeft mogelijk iets opvallends gezien? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Beelden uploaden

Zeker mensen met camera’s daar in de buurt van het Oosterpark hebben misschien belangrijke beelden. Heeft u beelden die de politie verder kunnen helpen dan kunt u die hier makkelijk uploaden. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Achtergrond van Jan Majdanski

Het slachtoffer is dus een Poolse man, hij woonde in Rotterdam, maar kwam wel vaker naar Amsterdam voor bijvoorbeeld vriendenbezoek. De politie wil heel graag meer over hem te weten komen, al was het maar om uit te sluiten dat dit iets persoonlijks was. Zeker mensen die afgelopen vrijdag 3 maart nog contact met hem hebben gehad, of mensen die hem vrijdag sowieso nog hebben gezien, wordt met klem gevraagd zich te melden.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft meer informatie over Jan Majdanski? 
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft Jan Majdanski op 3 maart en de periode daarvoor nog gezien of gesproken? 

Belangrijke getuigen in het Oosterpark

Inmiddels weet de politie uit onderzoek dat rond het moment dat Jan Majdanski werd neergestoken, er twee donkergetinte, negroïde mannen rond de plek waar het gebeurde hebben gelopen. Dit zijn mogelijk belangrijke getuigen. 

Getuigenoproep 1: man van tussen de 40-50 jaar oud

De eerste man was 40 tot 50 jaar oud, had een donkergetinte huidskleur en was ongeveer 1.60 tot 1.70 meter lang. Hij had kort zwart haar en donkere ogen. Hij droeg een donkerkleurige jas en een spijkerbroek. Deze man heeft in het park al met agenten gesproken, maar door de hectiek zijn zijn gegevens niet genoteerd. De politie zou hem graag opnieuw willen spreken.

Getuigenoproep 2: man van ongeveer 1.80 meter lang

Bij die eerste getuige stond nog een tweede donkergetinte man van ongeveer 45 jaar oud. Hij was ongeveer 1.80m. lang en droeg donkere kleding. Ook hem wil de politie graag spreken.

Getuigenoproep 3: twee mannen die zijn aangesproken door man met een hond

Ook is de politie op zoek naar twee mannen die in het park zijn aangesproken door een Engels sprekende man met een hond.

Getuigenoproep 4: man met oude, zwarte omafiets

Tot slot wil de politie graag in contact komen met een man die kort voor het incident contact heeft gehad met Jan Majdanski. Dat is een man met een getint of Oost-Europees uiterlijk van ongeveer 45 jaar oud. Hij ongeveer 1.75m. lang en heeft kort geknipt zwart haar. Hij was voorop zijn hoofd al wat kalend. Hij was gekleed in een vermoedelijk bruine driekwart lange jas, een donkerkleurige trui en een blauwe spijkerbroek. Deze man had een oude zwarte omafiets met bagagedrager bij zich.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar