Gewapende overval op uitgaansgelegenheid The Sand aan de Mekongweg

Opsporing Verzocht Preloader

In een paar minuten tijd werd er door drie gewapende overvallers een aanzienlijk geldbedrag meegenomen.

update

Begin augustus zijn er 2 verdachten aangehouden in Amsterdam, mannen van 24 en 25 jaar. Maar niet alle verdachten zijn gevonden, daarom kan de politie nog hulp gebruiken, met name van bezoekers van die hiphopavond. Heb je foto’s of video’s gemaakt, bijvoorbeeld ook van net buiten The Sand, stuur die dan op via de link onderaan deze pagina.

Op zaterdagochtend 23 maart rond 06.20 uur plegen in ieder geval drie mannen een overval op uitgaansgelegenheid The Sand aan de Mekongweg in Amsterdam. Die avond trad hiphopartiest Meek Mill op, waarna de bezoekers in de loop van de nacht vertrokken. Terwijl het personeel het geld telde, gaan drie mannen The Sand binnen. Ze gaan rechtstreeks het kantoor in waar het geld ligt, bedreigen medewerkers en staan binnen drie minuten met de buit weer op straat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Slachtoffers

Twee van de personeelsleden van The Sand die in het kantoortje waren, hebben nog steeds erg veel last van de overval. Het heeft er echt bij ze ingehakt: ze slapen bijvoorbeeld nog altijd slecht. Om te voorkomen dat hun medewerkers nog een keertje zoiets moeten meemaken heeft The Sand de veiligheidsmaatregelen nu verder aangescherpt en er zijn tegenwoordig ook extra beveiligingsmensen aanwezig na sluitingstijd.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders

In ieder geval drie daders zijn binnen geweest, misschien heeft een vierde buiten in de auto gewacht. Ze spraken Nederlands met een Marokkaans accent, zijn alle drie ongeveer 1.75m lang en droegen donkere kleding. De politie wil weten of iemand de mannen herkent en omdat ze een deel van de omzet hebben meegenomen, kan het mensen in hun directe omgeving opvallen dat één of meerdere van de daders sinds de overval opvallend veel geld in zijn bezit heeft.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 1

Uitzondering is dader 1 die een wit petje droeg. Hij heeft ook een dunne witte bies op zijn jas die helemaal rondom loopt.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 2

De tweede dader had een vuurwapen bij zich. Verder valt hij op dat hij waarschijnlijk een spijkerbroek aan had met washing-plekken op de knieën en op lieshoogte. Zijn schoenen hadden een witte zool.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 3

Droeg onder zijn jas een grijze trui met een capuchon. Ook hij had mogelijk een vuurwapen bij zich en hij droeg rode of oranjekleurige handschoenen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Op de hoogte

Wat opviel is dat de mannen precies wisten waar ze moesten zijn. De daders waren kennelijk op de hoogte van de situatie binnen bij The Sand. Ze wisten hoe ze moesten lopen en gingen recht op hun doel af. De vraag is hoe ze dit wisten en of ze misschien hulp hebben gehad van binnenuit.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Volkswagen Golf

Een getuige ziet op het moment dat de daders vluchten nog net één van de daders in een Volkswagen Golf stappen die snel het parkeerterrein af rijdt. Die auto werd niet helemaal meer intact teruggevonden. Het is een donkergrijze Volkswagen Golf 6 type R met getinte ramen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Brandende auto

Twee dagen na de overval, op maandagochtend 25 maart rond 04.45 uur, werd de Golf met getinte ramen aangetroffen op het Bosch van Drakesteinpad in Amsterdam-West. Op dat moment stond die in brand. Ondanks het blussen is de auto bijna helemaal uitgebrand. De politie wil meer informatie over de brandstichting.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kraaienpoten

Bij de Golf zijn onder andere kraaienpoten aangetroffen, die er uit zien alsof ze met de hand gemaakt zijn. Van die kraaienpoten wil de politie graag weten wie ze herkent en wie die kraaienpoten gemaakt heeft.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wegrennen

Een getuige heeft gezien dat er twee jongens of twee jongemannen zijn weggerend vanaf het Bosch van Drakesteinpad in de wijk Geuzenveld. Eén van de twee had zwart krullend haar tot in de nek. De politie wil weten wie die twee zijn en waar ze zijn heen gerend.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gestolen

De afgebrande Golf bleek anderhalve maand voor de overval, tussen vrijdagavond 8 en zaterdagmiddag 9 februari, gestolen vanaf de Sophialaan in Amsterdam-Zuid. Misschien zijn er mensen getuige geweest van die diefstal.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kentekenplaten

Misschien heeft iemand de auto rond zien rijden met de originele Franse kentekenplaten die op de auto zaten. Het Franse kenteken is AQ 412 MQ. Tijdens de overval zaten er valse of gestolen platen op de auto met kenteken 27 JFJ 3. De Golf kan dus ook met dat kenteken zijn gezien.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Geparkeerd

Maar er is ook meer informatie bekend over de plek waar de Golf een tijdje heeft gestaan. Uit onderzoek is gebleken dat de auto geparkeerd heeft gestaan in een parkeergarage van een appartementencomplex aan de Dr H Colijnstraat in Amsterdam Geuzenveld. Dat complex heet de Zilverling. Het is belangrijk om te weten wie de auto daar neer heeft gezet en of dat door iemand is opgevallen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuige

De politie is nog op zoek naar een man die aanwezig was in The Sand ten tijde van de overval. Dit betreft een man van tussen de  20 en 35 jaar oud met donker kort haar. Hij was gekleed in een broek en T-shirt en leek handschoenen te dragen. Vermoedelijk was hij op dat moment werkzaam in The Sand, maar de politie heeft hem nog niet kunnen identificeren. Hij heeft de overvallers mogelijk gezien tijdens hun vlucht naar buiten. De politie wil graag met deze getuige in contact komen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Beeldmateriaal

De politie doet een oproep aan iedereen die foto’s of video’s heeft van die hiphopavond bij uitgaansgelegenheid The Sand. De politie is met name op zoek naar beelden van rondom The Sand, bijvoorbeeld van de parkeerplaats. Misschien hebben de daders eerder die nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart bij The Sand rondgehangen en dat kan gefilmd of gefotografeerd zijn. Via dit tipformulier kunt u de beelden uploaden.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op zaterdagochtend 23 maart rond 06.20 uur getuige geweest van de overval op uitgaansgelegenheid The Sand aan de Mekongweg in Amsterdam?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen en mogelijk in combinatie met de donkergrijze VW Golf type R de daders?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet hoe de daders op de hoogte waren van de situatie binnen bij The Sand of dat ze misschien hulp hebben gehad van binnenuit?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders zien vluchten?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders zien rijden in de donkergrijze VW Golf type R met getinte ramen?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op maandagochtend 25 maart getuige geweest van de brandstichting van de Golf op het Bosch van Drakesteinpad in Amsterdam-West?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent de kraaienpoten en/of weet wie die kraaienpoten gemaakt heeft?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de twee jongens of twee jongemannen zien wegrennen vanaf het Bosch van Drakesteinpad in de wijk Geuzenveld en/of weet wie die twee zijn en waar ze zijn heen gerend?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er tussen vrijdagavond 8 en zaterdagmiddag 9 februari getuige geweest van de diefstal van de Golf vanaf de Sophialaan in Amsterdam-Zuid?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent zich in de getuige oproep?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de auto rond zien rijden met de originele Franse kentekenplaten AQ 412 MQ?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de Golf met de valse of gestolen platen met nummer 27 JFJ 3 zien rijden?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er gezien dat de Golf in een parkeergarage van appartementencomplex de Zilverling aan de Dr H Colijnstraat in Amsterdam Geuzenveld werd neergezet?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er beelden (foto’s of video’s) van rondom The Sand, bijvoorbeeld van de parkeerplaats, van 22 maart toen Meek Mill optrad?

Kijk ook eens naar