Gewelddadige dood Meindert van Altena (27) in coffeeshop Whootsie Tootsie op de hoek van de Herengracht en de Bergstraat

Opsporing Verzocht Preloader
Beloning € 15.000

Ondanks intensief politieonderzoek, werd de moord op de jonge vader in 1999 nooit opgelost.

In de nacht van 6 op 7 januari 1999, omstreeks 02:35 uur, wordt in zijn eigen coffeeshop Whootsie Tootsie het stoffelijk overschot gevonden van Meindert van Altena (27). Hij blijkt met messteken om het leven te zijn gebracht. Al op 26 januari 1999 besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de moord op Meindert van Altena, maar dit leidde niet tot de oplossing van de zaak.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Forensisch onderzoek

De politie is de afgelopen jaren steeds met de zaak bezig gebleven. De ontwikkelingen op het gebied van forensisch onderzoek bieden steeds nieuwe mogelijkheden om oude sporen opnieuw en beter te kunnen onderzoeken. Het speciale Coldcase en Review team heeft nog eens naar de zaak gekeken met de kennis van nu en vond het tijd de zaak opnieuw onder de aandacht te brengen van het publiek.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Motief

Destijds werd roof als mogelijk motief genoemd en dat wordt nog steeds niet uitgesloten, maar er wordt ook rekening gehouden met heel andere aanleidingen voor de moord. Inmiddels is namelijk bekend dat Meindert met meerdere personen zakelijke en financiële conflicten had. Weet u meer over de achtergrond en kon u daar om wat voor reden dan ook destijds niet over praten, doe dat dan nu alsnog.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Onbekende personen

In de nacht van 6 op 7 januari zijn er in de Bergstraat zo tussen 01.00 uur en 01.30 uur verschillende mensen in de buurt van de Whootsie Tootsie gefilmd. Van een aantal van hen weet de politie wie het zijn, maar van enkele andere personen wil de politie graag de identiteit weten, want het vermoeden bestaat dat op een gegeven moment de moordenaars van Meindert te zien zijn. De andere personen op de beelden hoeven overigens niet bij de moord betrokken te zijn geweest, maar ze kunnen wel iets gezien of gehoord hebben dat ermee te maken had.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Petje

Naast het lichaam van Meindert werd een donkerblauwe petje gevonden, dat misschien wel van één van de daders is.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er in de nacht van 6 op 7 januari 1999, omstreeks 02:35 uur, getuige geweest van de gewelddadige dood van Meindert Altena (27) in zijn eigen coffeeshop Whootsie Tootsie op de hoek van de Herengracht en de Bergstraat in Amsterdam?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet er meer over de achtergrond of een mogelijk motief voor de dood van Meindert van Altena?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wie de onbekende personen op de bewakingsbeelden zijn, mogelijk in combinatie met het donkerblauwe petje?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie was er in de nacht van 6 op 7 januari 1999 in de buurt van Whootsie Tootsie en heeft mogelijk iets relevants gezien en heeft nog niet met de politie gesproken?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er in het algemeen informatie over deze zaak en heeft nog niet met de politie gesproken?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Slachtoffer

Meindert van Altena was een opvallend mooie man, sociaal en amicaal en bij veel mensen geliefd. In 1998 was hij bovendien vader geworden van een zoontje. Meindert werkte eind jaren 90 in Amsterdam, in zijn eigen café annex coffeeshop Whootsie Tootsie op de hoek van de Herengracht en de Bergstraat.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Whootsie Tootsie

Ook op de avond van woensdag 6 januari 1999 was Meindert zelf aan het werk in zijn zaak. Whootsie Tootsie was een populaire coffeeshop met veel vaste klanten. Meindert was veel in zijn eigen zaak te vinden, hij werkte er graag en kende de meeste klanten goed. Rond 01.15 uur vertrekken de laatste twee klanten. Tegen zijn gewoonte in sluit Meindert zijn zaak alleen af. Waarom hij juist die nacht van zijn normale patroon afwijkt, is niet bekend.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Neergestoken

Een uur en 20 minuten later, komen twee toeristen die die avond al eerder in de coffeeshop waren, weer langs Whootsie Tootsie gelopen. Als ze naar binnen kijken zien ze Meindert op de grond liggen, badend in het bloed. Ze waarschuwen meteen de politie die constateert dat Meindert is neergestoken en als gevolg daarvan is overleden. Hij laat een vrouw en een destijds 8 maanden oude baby achter.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vechtpartij

Uit het sporenonderzoek in en rondom Whootsie Tootsie blijkt dat aan de steekpartij een vechtpartij vooraf moet zijn gegaan. Maar wie daar bij betrokken waren, wie de fatale messteken uitdeelde en waarom, blijft ondanks het uitgebreide onderzoek tot nu toe onbekend.

Kijk ook eens naar