Liquidatie Ergin Başakçi (42) aan de Prins Hendrikkade

Beloning € 20.000,-

Op maandag 28 augustus 2017, werd vlak voor een eetcafé, voor de ogen van de andere terrasbezoekers aan de Prins Hendrikkade in Rotterdam om 22.20 uur een man neergeschoten. Er werd nog geprobeerd om zijn leven te redden, maar hij overleeft het niet. Het slachtoffer is Ergin Başakçi (42) uit Hellevoetsluis. 

update

Op 6 en 13 april 2018 heeft de politie twee 25-jarige Amsterdammers aangehouden en op 17 april een 25-jarige man uit Diemen. Alle drie worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Başakçi. Het onderzoek loopt door en uw tips blijven welkom.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Schietincident

Ergin zat die maandagavond op de Prins Hendrikkade op het Noordereiland op het terras. Hij was niet de enige, het was nog warm en er waren meer stoelen en tafeltjes bezet. Om 22.20 uur komt er opeens een auto aanrijden, die stopt. Daar stapt minstens een man uit, die schiet, springt weer in de auto, en ze zijn weer weg.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is getuige geweest van het schietincident?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Auto in brand

Terwijl mensen in paniek Ergin proberen te helpen, handelen de daders daarna razendsnel. Vijf minuten na het schieten aan de Prins Hendrikkade dumpen ze hun witte Polo auto aan de Nassauhaven. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gestolen auto

Als de politie het kenteken natrekt blijkt dat te zijn van een automobilist die niets met de moord te maken heeft. Er zijn dus vervalste platen op de auto gezet. JG-110-X. En de witte Polo met zwart glazen zonnedak zelf blijkt in de nacht van 17 op 18 juli gestolen in het Limburgse Maasbracht. Daar is hij meegenomen vanaf de Beatrixlaan. De Polo heeft dus mogelijk ruim een maand ergens gestaan of er is mee rondgereden, misschien al met dat vervalste kenteken.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders in de witte Polo met zonnedak  zien rijden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigen van autobrand

De Polo stond om ongeveer 22.25 uur in brand. Er is bij het terras gezien dat er meerdere mensen in die auto zaten toen er werd geschoten, en al die inzittenden moeten daar aan de Nassauhaven dus op de een of andere manier verder zijn gevlucht. Misschien zijn ze weggerend of over overgestapt op een ander voertuig, de politie hoopt dat iemand hen daar meer over kan vertellen.

Stoep

In de scherpe bocht van de Roentgenstraat naar de Nassauhaven komt de auto hard aangereden. Op de bewakingsbeelden is te zien dat 'ie de stoep op rijdt. De bestuurder lijkt dan weer terug de weg op te willen gaan, maar bedenkt zich en steekt achteruit om vervolgens over de stoep verder te rijden.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders zien vluchten vanaf de Nassauhaven?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Motief

Het is op dit moment nog niet duidelijk waarom er nu juist geschoten op Ergin Başakçi. De politie praat intensief met zijn nabestaanden om te achterhalen waarom iemand hem iets zou willen aandoen, maar er is nog geen duidelijk motief. Het is voor zijn gezin heel moeilijk te begrijpen, zeker voor zijn twee tienerdochters, die opeens geen vader meer hebben. De politie komt heel graag in contact met mensen die misschien meer weten over het leven van Ergin en de toedracht van deze moord.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over het leven van Ergin en het motief voor deze liquidatie?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Wie heeft meer informatie over Ergin?

Voor zover de politie na heeft kunnen gaan was Ergin Başakçi niet actief in het criminele circuit. Toch leek het om een hele gerichte actie te gaan, wellicht zijn er zaken waar de politie nog geen weet van heeft. Daarom wil ze graag mensen spreken die meer kunnen vertellen over het leven van Başakçi; waar hij hield hij zich mee bezig, waar was hij veel te vinden en met wie ging hij om?

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft meer informatie over Ergin?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mogelijk die avond al gevolgd

De politie denkt dat Ergin en zijn vriend mogelijk al gevolgd zijn die avond voordat ze aankwamen bij de XO op het Noordereiland in Rotterdam. Als er mensen zijn die denken iets gezien te hebben wat de politie mogelijk verder kan helpen, dan hoort ze dat graag. En ook als u heeft gezien dat ze al eerder dan die maandag zijn gevolgd. Ergin en zijn vriend waren in die laatste weken veel samen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft gezien dat Ergin en zijn vriend mogelijk al eerder werden gevolgd?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Polo heeft veel rondgereden

Inmiddels is door middel van kentekenregistratie duidelijk geworden dat de gestolen witte Polo behoorlijk heeft rondgereden tussen het moment dat hij werd gestolen en de moord op Ergin. De Polo is in die periode o.a. in Amsterdam geweest en al eerder in Rotterdam. Er zaten toen al de vervalste kentekenplaten JG-110-X op. En ook al eerder op de dag dat Ergin Başakçi werd doodgeschoten, maandag 28 augustus, is de auto in Rotterdam gezien, zelfs al op de Prins Hendrikkade.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft die witte polo met vervalste kentekenplaten JG-110-X eerder rond zien rijden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Donkere personenauto

Door meerdere getuigen is gezien dat op het moment dat de witte Volkswagen in brand stond, een auto met piepende banden wegreed vanaf de Nassauhaven. Het zou zijn gegaan om een donkere personenauto. Mogelijk hebben meer mensen die auto zien wegrijden. Of heeft iemand gezien dat die auto daar eerder die dag is neergezet en door wie.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie  heeft die donkere personenauto zien wegrijden of heeft gezien dat die auto eerder die dag bij de Nassaukade is neergezet en door wie? 

Jerrycan

Door het snelle bellen van 112 is de witte Polo die avond niet totaal uitgebrand en heeft de politie een jerrycan veilig weten te stellen. Dat gaat om een jerrycan van het merk Jagtenberg. Te koop bij alle grote bouwmarkten, dus daar hoeft de politie geen informatie over. Deze jerrycan wordt momenteel nog op sporen onderzocht.

Nog steeds getuigen gezocht

De politie wil nog steeds in contact komen met een man die, rond de tijd dat de Polo van de daders over de stoep van de Nassauhaven reed, daar liep, mogelijk met een hond. En met een meneer die op dat moment ter hoogte van de moskee liep. Verder is de politie ook nog op zoek naar de vrouw met buggy die ten tijde van het schietincident op de Prins Hendrikkade stond te praten met een man met hond. Maar uiteraard wil de politie ook iedereen spreken die die maandagavond 28 augustus in of in de buurt van de XO is geweest. En mensen die Ergin eerder die avond hebben gezien, bijvoorbeeld in de omgeving van de Putselaan of de Van Vollenhovenstraat.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie  is mogelijk getuige geweest?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Auto daders teruggevonden

In de nacht van 3 op 4 september hoorden omwonenden van de Griend in Diemen, zo’n 80 km verderop, om 04.00 uur een keiharde knal. Ze zien een brandende auto, een Kia Rio. Dat was de auto van de daders. Getuigen die de knal horen zien nog net twee mannen op een scooter wegrijden.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Track & Trace systeem

De Kia Rio was een huurauto. Natuurlijk is meteen getraceerd wie hem huurde maar het is nog niet duidelijk wie er de avond van de moord in reed. De auto was uitgerust met een Track & Trace-systeem en daaruit bleek dat de Kia op de avond van de moord niet alleen op de Prins Hendrikkade in Rotterdam was maar ook op de Nassauhaven waar de daders overstapten toen ze hun witte Polo in brand staken. Inmiddels weet de politie ook dat die Kia Rio al eerder die avond met de witte Polo heeft rondgereden. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Route

De grijze Kia Rio met kenteken JX-514-N is de avond van de moord om 19.19 uur in ieder geval in Amsterdam IJburg geweest. Hij stopt dan bij de tankshop van het Shell benzinestation. De volgende stop is Diemen. Daar staat de auto acht minuten stil aan het Karwijzaaderf. Daarna rijdt de Kia door naar Rotterdam. Daar wordt hij om iets voor 22.00 uur geparkeerd aan de Nassauhaven. Om 22.20 uur vluchten de daders van de moord ermee weg. Een klein half uur later wordt er in Delft een tussenstop gemaakt aan de Neringstraat. Volgende stop die avond van maandag 28 augustus is dan Duivendrecht. Daar wordt de Kia Rio rond 23.30 uur op het Michaelplein geparkeerd. Pas de volgende ochtend komt hij weer in beweging. Om precies 09.41 uur wordt de grijze Kia van het Michaelplein weggereden. Om iets voor 10.00 uur wordt de auto op de Griend in Diemen neergezet. Daar blijft de auto een week ongebruikt staan, tot hij in de nacht van zondag 3 op maandag 4 september in brand wordt gestoken. Opvallend detail: toen de Kia brandend werd aangetroffen, stond de bijrijdersstoel helemaal naar achter. Bijna alsof iemand in die stoel had gelegen. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de Kia Rio die 28 en 29 augustus gezien en / of weet wie er in hebben gereden?

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar