Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Mislukte plofkraak geldautomaat van de ABN/AMRO-bank op de Peppelweg

Opsporing Verzocht Preloader

De daders gebruikten een shovel, gasflessen en strooiden waarschijnlijk kraaienpoten om achtervolgers af te schudden.

update

De man met de skibril lijkt vorige week gearresteerd: hij is 36, en zat al vast voor iets soortgelijks. Nu de ander nog. Van deze plofkraker heeft de politie de beelden opgewaardeerd. Een foto van hem (dader 1) staat iets verder op deze pagina.

In de vroege ochtend van dinsdag 6 augustus, rond 04:00 uur, vindt bij een geldautomaat van de ABN/AMRO-bank op de Peppelweg in Rotterdam-Noord een poging tot plofkraak plaats. Het lukte de daders een ontploffing tot stand te brengen, maar ze slaagden er niet in om toegang tot het geld te krijgen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mislukt

De plofkraak in Rotterdam mislukte, maar ze veroorzaakten wel enorme schade en namen grote risico’s met zo’n ontploffing. Zowel de banken als gemeentes nemen steeds meer maatregelen die het vrijwel onmogelijk maken om achter de geldautomaat te komen. Bovendien worden er gelukkig ook steeds meer plofkrakers aangehouden.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verdacht

Op zondagochtend 25 augustus ziet een voorbijganger bij metrostation Capelse Brug in Capelle a/d IJssel een man met een kniptang wat verdacht rondlopen bij de fietsenstalling. Die man rent meteen weg wanneer hij merkt dat hij is gezien. De politie wordt gebeld en zij zien bij het metrostation dat de man in een auto wil vluchten. Wanneer ze hem tegenhouden en willen controleren kan hij zich niet identificeren. Bij het zoeken in de auto naar de kniptang, vinden ze in de achterbak een tasje met iets dat verdacht veel op een bom lijkt. De omgeving van het metrostation wordt meteen afgezet en buurtbewoners moeten binnen blijven.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Explosief

Medewerkers van de Explosieven Opruimings Dienst vinden inderdaad een explosief in het tasje en er wordt besloten om die op een braakliggend terreintje gecontroleerd tot ontploffing te laten komen. De (35) man uit Utrecht die bij de auto hoorde is meteen aangehouden. De politie sluit bepaald niet uit dat hij daar met dat explosief was omdat hij een plofkraak wilde plegen bij de geldautomaat op het metrostation.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vlucht

Mogelijk waren er meer voertuigen bij de mislukte plofkraak in Rotterdam betrokken, maar hoe de daders gevlucht zijn is niet bekend. De politie komt daarom graag in contact met mensen die ze toen misschien gezien of gehoord hebben. Er is wel een vermoeden waar ze naartoe zijn gevlucht.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kraaienpoten

Een kleine kilometer verderop, op het fietspad van station Meiersplein, bleken namelijk pijpen met schroeven op de weg te zijn gelegd, zogenaamde kraaienpoten. Deze waren bedoeld om eventuele achtervolgers zich lek te laten rijden.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Tunneltje

En daar vlakbij, onder het tunneltje bij het Oude Wilgenplas Station, lagen ook kraaienpoten. Als iemand gezien heeft dat die kraaienpoten ergens in de nacht van 5 op 6 augustus werden neergelegd, neem dan meteen contact op.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Shovel

De daders kwamen naar de geldautomaat toe met in ieder geval een shovel. Die blijkt de vorige avond, op maandagavond 5 augustus, ergens na 22.00 uur gestolen te zijn vanaf de Wilgenplaslaan in Rotterdam, een kleine kilometer van de geldautomaat aan de Peppelweg vandaan. Hoe hij van de Wilgenplaslaan naar de geldautomaat aan de Peppelweg is gegaan, is nog altijd niet bekend.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verkenning

De politie wil graag in contact komen met mensen die de shovel die nacht hebben gehoord of hebben zien rijden. Zij zijn ook benieuwd wie gezien heeft dat in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 augustus mensen rondhingen bij het terrein waar de shovel stond of het terrein op zijn gegaan. Misschien hebben zich hier zelfs al eerder mensen opgehouden die de boel bijvoorbeeld leken te verkennen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 1

Het is een man met een negroïde uiterlijk met opvallend grote ogen en dikke lippen, hij droeg tijdens de plofkraak een donkere gewatteerde bodywarmer met capuchon en daaronder een donkerkleurig oud model Adidas jack met de dubbele strepen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dader 2

Opvallend is vooral zijn lichtkleurige skibril waardoor zijn gezicht helaas niet zichtbaar is en verder vallen zijn lichtkleurige handschoenen op. Misschien herkent u hem toch aan zijn kleding of de skibril of door de combinatie met de andere man.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Mogelijk meer daders

Er kunnen meer daders zijn geweest. Misschien zat er wel ergens iemand in een auto of op een scooter te wachten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gasflessen

De daders zouden ook herkend kunnen worden door de gasflessen die ze gebruikten. Dat waren er twee van het merk Air Liquide. De één had het veelvoorkomende formaat van 5 liter, de ander had een nogal ongebruikelijk formaat, namelijk 2,5 liter. Zulke kleine zuurstofflessen worden eigenlijk alleen maar in de medische wereld gebruikt. De flessen blijken in juli 2013 nog ergens gekeurd te zijn.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuige oproep

De dag voor de mislukte plofkraak, op maandag 5 augustus, heeft er rond 15.00 uur op een bankje aan de overkant van de ABN/AMRO geldautomaat een tijdje een negroïde man gezeten met een lichte spijkerbroek en mogelijk een bandana om zijn hoofd. De man leek de bank in de gaten te houden en de politie wil dan ook graag met hem in contact komen. Hij hoeft niet betrokken te zijn geweest bij de plofkraak, maar mogelijk heeft hij wel iets gezien dat er mee te maken had.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Drie plekken

Ongeveer een maand eerder zijn er spullen gevonden die mogelijk met de zaak te maken hebben. Op drie plekken bleken toen soortgelijke kraaienpoten te liggen als begin augustus werden gebruikt bij de mislukte plofkraak. Die lagen op de hoek van de Wilgenlei en de Wilgenplaslaan, vlakbij de plek waar later de shovel werd gestolen, op de Peppelweg en in het park bij de Ringdijk. Mogelijk waren de daders al eerder van plan een plofkraak te plegen, maar hebben die om wat voor reden dan ook toen niet doorgezet. De politie wil graag met mensen spreken die eind juni zagen dat iemand die kraaienpoten achterliet, die zelf zulke kraaienpoten heeft gevonden of weet wie ze heeft gemaakt.

 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er in de vroege ochtend van dinsdag 6 augustus, rond 04:00 uur, getuige geweest van de mislukte plofkraak bij een geldautomaat van de ABN/AMRO-bank op de Peppelweg in Rotterdam-Noord?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent aan de hand van de bewakingsbeelden en/of de signalementen en mogelijk in combinatie met de shovel, kraaienpoten en/of de gasflessen van het merk Air Liquide de daders?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders zien of horen vluchten?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er ergens in de nacht van 5 op 6 augustus gezien dat de kraaienpoten werden neergelegd?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er op maandagavond 5 augustus, ergens na 22.00 uur, getuige geweest van de diefstal van de shovel vanaf de Wilgenplaslaan in Rotterdam?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er gezien hoe de shovel van de Wilgenplaslaan naar de geldautomaat aan de Peppelweg is gegaan?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft die de shovel die nacht gehoord of gezien?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft gezien dat in de nacht van maandag 5 op dinsdag 6 augustus of nog eerder mensen rondhingen bij het terrein waar de shovel stond of het terrein op zijn gegaan?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de gasflessen in juli 2013 gekeurd en waar is dat gebeurd?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie zegt de combinatie van een 5-literfles met een 2,5 literfles iets?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent zichzelf in de getuige oproep of weet wie de man is?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er eind juni getuige geweest van het neerleggen van de kraaienpoten op de hoek van de Wilgenlei en de Wilgenplaslaan, op de Peppelweg of in het park bij de Ringdijk?
 • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft ook zulke kraaienpoten gevonden of weet wie ze heeft gemaakt?

Kijk ook eens naar