Online verkoopster slachtoffer van betaalverzoekfraude

Nadat een vrouw haar armband op 10 maart 2018 te koop heeft aangeboden via Marktplaats, raakt ze in gesprek met een mogelijke koper. De deal lijkt rond, maar later blijkt ze te zijn opgelicht door middel van een geraffineerde truc.

update

Meer dan veertig mensen namen na de uitzending contact op. Een aantal kon gegevens van de daders doorgeven. Bedankt, het team is ermee aan de slag!

De koper vroeg het slachtoffer namelijk om 1 eurocent over te maken via een online betaalverzoek. Zogenaamd om er zeker van te zijn dat hij/ zij niet bedonderd wordt. Zonder argwaan accepteert de vrouw dit verzoek en probeert, door middel van een toegestuurde link, het geld over te maken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Valse website

Echter wat het slachtoffer op dat moment niet door heeft, is dat ze wordt doorgestuurd naar een valse website. De link bevat niet een echt betaalverzoek, waardoor het de vrouw niet lukt om geld over te maken. Desondanks krijgt de fraudeur wél toegang tot al haar gegevens. In de dagen erna wordt er ruim 1000 euro van haar rekening overgeschreven naar een andere rekening. De armband wordt uiteindelijk niet verkocht.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verdachte in beeld

Vaak zit er achter dergelijke praktijken een heel netwerk. Op één moment komt zo’n netwerk heel even in beeld; wanneer het geld van de rekening wordt gehaald. De politie heeft daardoor beelden van een verdachte in deze zaak. Deze man pint op 15 augustus bij een automaat aan de Dordtselaan in Rotterdam.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Oplichters gezocht

De politie is ook nog op zoek naar twee andere mannen die van dergelijke fraude worden verdacht. Onder andere deze man op 18 oktober aan de Van Woustraat in Amsterdam. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

En ook deze jongeman gaat op 24 augustus in Kampen winkelen met gestolen geld via een vervalst betaalverzoek.Wie herkent een van deze mannen of heeft ze ergens gezien? Mogelijk slaan ze vaker toe. Geef uw tip door aan de politie: 0800 – 6070.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie herkent een van de mannen op de bewakingsbeelden?

Valse of echte link?

Hoe kun je zien wanneer iets een valse of echte link is? Criminelen knoeien vaak met de letters en cijfers van een website. Ze vervangen bijvoorbeeld de letter ‘O’ door een ‘0’ (nul). Je krijgt dan ABNAMR0 in plaats van ABNAMRO. Een ander voorbeeld is ING. Fraudeurs vervangen hier vaak de hoofdletter ‘i’ door een ‘l’.

En verder

• Controleer altijd de URL/ link als je van iemand een betaalverzoek krijgt. • Je hoeft je betrouwbaarheid als koper niet te bewijzen. Je hoeft dus geen cent over te maken om jouw rekeningnummer geldig te maken.• Verstrek geen andere gegevens aan de koper dan noodzakelijk is.Lees meer over fraude en preventietips.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar