Poging liquidatie aan het Iwan Kantemanplein

Politie vraagt getuigen om beeldmateriaal

Op 04 oktober 2016 wordt rond 08.45 uur een 42-jarige man beschoten, vlak voor basisschool de Horizon aan het Iwan Kantemanplein in Amsterdam-Osdorp.

Heeft u beeldmateriaal van dit schietincident? Deel deze direct met de politie. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Maandag 3 oktober

Op de dag voor de schietpartij zetten twee mannen rond 13.00 uur een Piaggio Beverly 500 motorscooter klaar aan de Dachstein in Amsterdam-Osdorp. Dat is vlakbij basisschool de Horizon aan het Iwan Kantemanplein.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft op maandag 3 oktober gezien dat de Piaggio Beverly 500 motorscooter rond 13.00 uur werd neergezet aan de Dachstein in Amsterdam-Osdorp?

Piaggo motorscooter

Ruim voordat de basisschool op dinsdag 4 oktober open gaat, rijden twee mannen op de Piaggio al langs het schoolplein. Even later rijden de mannen richting het gekleurde hek. De gebruikte Piaggo Beverly 500 is best een bijzonder exemplaar, het is een motorscooter die niet heel veel voorkomt in Nederland. De politie hoopt dat het is opgevallen dat deze in de periode voor 4 oktober ergens heeft rondgereden of geparkeerd heeft gestaan. Informatie over wie er op heeft gereden of de motorscooter in zijn bezit heeft gehad is ook welkom.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Daders bij hek schoolplein

De twee blijven ruim een kwartier op dezelfde plek staan. Ondertussen brengen ouders hun kinderen naar school en de kinderen spelen voor schooltijd op het plein. Al die tijd staat de auto van het slachtoffer onberoerd op de parkeerplek. Om 08.35 uur lijken de twee dan af te haken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Beschoten man

Het slachtoffer liep net vanuit zijn huis naar zijn auto toen het vuur op hem werd geopend door de twee mannen op een motorscooter. 

Getuigenoproep

De politie is uiteraard bezig om te kijken of er bewakingsmateriaal van deze mannen is, maar doen ook een dringend beroep op getuigen.Beeldmateriaal kunt u hier uploaden. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtroute

Vanaf de plek waar de daders hun poging hebben gestaakt zijn ze via één van de zijstraten van de Trijn Hullemanlaan doorgereden naar het Ladogameerhof, verderop in Osdorp. Op die plek hebben ze de Piaggio Beverly 500 achtergelaten en in brand gestoken.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders op 4 oktober 2016 op een motorscooter op hun vlucht gezien vanaf het Iwan Kantemanplein via de Pieter Calandlaan naar het Ladogameerhof?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Akersingel

Vanaf de plek van de brand zijn de daders een paar honderd meter verder gevlucht naar de Akersingel. Op deze parkeerplaats hadden ze een auto klaarstaan, dat was een witte, sportieve auto. Mogelijk een Seat. Volgens een getuige droegen de mannen op dat moment geen helm meer en zijn ze weggereden via het industrieterrein in de richting van de A9 en Badhoevedorp.

Getuigenoproep

De politie weet dat er op datzelfde moment, rond 08.45 uur, een vrouw haar hond uitliet. En ook was er op dat moment een bestuurder van een groene stationwagen bezig met inparkeren. Met zowel die bestuurder als de vrouw die haar hond uitliet wil de politie graag spreken.

Motief

De politie gaat er vanuit dat het schieten niets met de kinderen of de school te maken heeft, maar deze kinderen, de leerkrachten en hun ouders hebben wel iets vreselijks meegemaakt vanochtend en ook wel degelijk gevaar gelopen. Dat rekent de politie de daders zwaar aan.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet wie de daders zijn?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de twee daders voorafgaand aan het schietincident in de omgeving van het Iwan Kantemanplein gezien en kan meer over hen vertellen?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is getuige geweest van het schietincident en heeft hier beelden van?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gestolen kentekenplaat

De kentekenplaat die er tijdens de liquidatiepoging op de Piaggo zat is gestolen vanuit Diemen. Dat was op de P.J. ter Beekstraat tussen 29 september 23.00 uur en 30 september 12.00 uur. Misschien is er iemand getuige geweest en kan die zich ook herinneren wie dat kenteken heeft gestolen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is getuige geweest van het stelen van de kentekenplaat op de P.J. ter Beekstraat in Diemen? Dat was tussen 29 september 23.00 uur en 30 september 12.00 uur.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Compositietekening schutter

Een getuige heeft één van de daders gezien zonder helm. Van hem is een compositietekening gemaakt. Hij is de schutter geweest, de langste van de twee daders. Hij heeft donkere ogen en volgens de getuige had hij een boze blik. Verder heeft hij een wat bol gezicht en postuur. Hij is vermoedelijk zo rond de 30 jaar oud en van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie de schutter kan zijn, aan de hand van de compositietekening, het signalement en de bewakingsbeelden?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement bestuurder scooter

De bestuurder van de scooter is een stuk kleiner en heeft een tenger postuur. Hij droeg een grijze integraalhelm. Alleen zijn ogen waren te zien, die zijn bruin of zwart. Hij is vermoedelijk ook van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de Piaggio Beverly 500 in de periode voor 4 oktober ergens gezien of geparkeerd zien staan? Of weet wie de motorscooter in zijn of haar bezit heeft gehad? 
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie de bestuurder van de motorscooter is? 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar