Reeks autobranden veroorzaakt onrust onder inwoners

Ede heeft vaker te maken gehad met autobranden, maar nooit waren het er zoveel in één nacht. In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 september gingen in de wijk Veldhuizen A maar liefst twintig auto’s in vlammen op.

Het gebeurde die nacht vanaf 23.45 uur op zes verschillende locaties in Ede: de Katenhorst, Langenhorst, Luynhorst, Lunenburg, Grootveld en Koelhorst en op het Kanneveld.

update
teaser-date

02-11-2021 21:15

Sinds de uitzending hebben elf mensen een tip achtergelaten, bedankt! Meer informatie blijft welkom. 

Daders betrapt 

Die nacht zijn de daders tijdens de eerste brandstichting op de Langenhorst betrapt door bewoners. Daarop zijn ze met z’n drieën weggevlucht op één scooter. Buurtbewoners hebben de brandstichters gelukkig op beeld kunnen vastleggen. De mannen waren die nacht in het zwart gekleed en hadden een rood/oranje jerrycan bij zich.

Achtervolging 

Andere buurtbewoners hebben direct 112 gebeld en de achtervolging ingezet. Hoewel de mannen met hun scooter sneller waren, lukte het de bewoners hen een eind te volgen. Daardoor waren ze getuige van het spoor van vernieling dat de brandstichters die nacht achterlaten. Helaas wisten de mannen wel te ontkomen.

Honderdduizenden euro’s schade

Wat het motief is achter de branden, is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk gaat het om een conflict, wraakactie of represailles. De totale schade loopt in de honderdduizenden euro’s.
De politie neemt de zaak hoog op, mede vanwege het enorme risico dat de daders hebben genomen. In één geval heeft niet alleen de auto vlam gevat, maar ook een carport en een schutting. Deze brand had kunnen overslaan op een woonhuis waarin mensen lagen te slapen.

De schade loopt in de tonnen Preloader
De schade loopt in de tonnen
De schade loopt in de tonnen Preloader

Onrust onder inwoners

De autobranden hebben tot veel onrust onder de inwoners geleid. Daarnaast zijn veel bewoners, uit angst voor represailles, terughoudend om te getuigen. De politie benadrukt dat het ook mogelijk is om vertrouwelijk informatie te delen door te bellen met het Team Nationale Inlichtingen of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.

  • Wie weet meer over de daders?
  • Wie heeft meer informatie over het motief voor de brandstichtingen?
  • Wie beschikt over beelden waarop de daders en/of de autobranden staan?

Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Steun de gedupeerden

Leeft u mee met deze zaak? Laat een sterktewens achter.

Stuur een sterktewens

Kijk ook eens naar