Schietincident aan de Burgemeester de Vlugtlaan

Beloning 20.000,- (zegge: twintigduizend euro)

In onze uitzending van 13 februari worden bewakingsbeelden van de aanslag en eerdere intimidaties getoond.

update

15 reacties, onder andere van een belangrijke nieuwe getuige. Wordt vervolgd…

Bij een schietincident aan de Burgemeester de Vlugtlaan in Amsterdam is maandagavond 11 september omstreeks 23.40 uur een 48-jarige man zwaar gewond geraakt. Hij is vanochtend aan zijn verwondingen overleden.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ali Kaynak

Het slachtoffer, Ali Kaynak, was ondernemer. Hij was mede-eigenaar van een keten van Halal fastfoodzaken, oa Halal Fried Chicken. Hij is doodgeschoten voor een van zijn filialen. Ali Kaynak was getrouwd, had 4 kinderen en was bijzonder maatschappelijk betrokken. Mochten mensen concreet meer weten over waarom Ali Kaynak is doodgeschoten dan wil de politie daar heel graag persoonlijk met ze over spreken. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep

De politie wil met iedereen spreken die daar maandagavond in de buurt van het incident was en met wie de politie nog niet heeft gesproken. Mochten mensen foto’s hebben of hebben gefilmd, ontvangt de politie dat graag. Die beelden kunnen hier direct worden geüpload. Daarnaast ontvangt de graag achtergrondinformatie over dit incident over het slachtoffer  of mogelijke conflicten. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft achtergrondinformatie over het slachtoffer? 
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft beelden gemaakt? Upload ze hier direct naar de politie. 

Meer informatie over daders

Na onze uitzending van 12 september 2017 heeft zich een aantal  tipgevers gemeld, hun reacties waren heel nuttig. Zo weten we inmiddels meer over de daders. Getuigen hebben twee jonge mannen gezien. Ze leken begin 20, waren allebei slank, ongeveer 1.70 meter lang en maakten een fitte getrainde indruk. Ze hadden allebei een zwart trainingspak aan en zwarte stevige schoenen, en hadden het touwtje van hun capuchon zo strak aangetrokken dat maar een klein deel van hun gezicht te zien was. Er kan nog niets gezegd worden over hun precieze huiskleur of gelaatstrekken, wel dat ze in ieder geval niet donkergetint waren.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtroute

Na het neerschieten van Ali Kaynak zijn ze weggerend en meteen na het schieten zijn ze gesplitst, maar ze zijn toen vanaf de Tourton de Bruynstraat weer samen verder gerend. Via de MC Addickstraat zijn ze uiteindelijk overgestoken op de burgemeester de Fockstraat en net voor de kruising met de Burgemeester Vening Meineszlaan zijn ze een parkje ingeslagen. Hoe ze daarna verder zijn gelopen, of dat ze misschien zijn opgepikt is nog onbekend, hopelijk kunnen mensen daar bij helpen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: bestuurder Opel Kadett

Er is een oud model Opel Kadett langsgereden, net toen Ali Kaynak in zijn auto werd beschoten. Van getuigen weet de politie dat die Opel Kadett om er veilig langs te komen zelfs de trambaan is opgedraaid. De politie wil met spoed die bestuurder spreken. Ook uit tegenovergestelde richting reed over de rijbaan van de Burgemeester de Vlugtlaan een personenauto die zelfs ten tijde van het schietincident bijna stil ging staan. Vermoedelijk keken de inzittenden van deze auto naar de schietpartij.

Getuigenoproep: inzittenden tram 7 en 14 en buslijn 21

Over de Burgemeester de Vlugtlaan rijden de trams 7 en 14 alsmede buslijn 21. Wellicht is inzittenden van dit openbaar vervoer iets in de omgeving van het plaats delict tijdens het voorbij rijden iets opgevallen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

21 april: brandstichting

In opmaat naar zijn dood op 11 september is Ali Kaynak doelwit van een reeks intimidatie pogingen. Op 21 april wordt er brand gesticht in het restaurant aan de burgemeester de Vlugtlaan. Gelukkig weet de brandweer het pand te redden. De brandstichting zelf is niet gefilmd maar er zijn wel bewakingsbeelden van de man die dat vermoedelijk heeft gedaan. Het gaat om een bellende persoon met capuchon, waar hij een wit petje onder lijkt te dragen. Even later heeft hij een tas over zijn schouder met daarin vermoedelijk de spullen om de brand te stichten. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

10 augustus: brandstichting

Het volgende incident is weer een brandstichting en die vindt plaats op 10 augustus 2017. Nu wordt er brand gesticht bij een andere vestiging van Halal Fried Chicken in Amsterdam Nieuw-west, aan Plein 40-45. Op bewakingsbeelden zijn twee daders te zijn die rond 03.50 uur met een jerrycan naar de ingang van het restaurant toelopen, het raam forceren en vervolgens de grond besprenkelen. Ze zijn beiden helemaal in het zwart gekleed. Hun gezicht lijkt met een zwarte sjaal bedekt, ze droegen vermoedelijk sneakers. Op het moment dat zij de brand stichtten fietste er toevallig ook net iemand langs. Dat was precies op het moment dat de explosie door die brandstichting plaatsvond. Vermoedelijk heeft deze fietser de daders dan ook gezien. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

18 augustus: Compagnon doelwit van aanslag

Een compagnon van Ali is ook doelwit geweest van een aanslag. Dat gebeurde een paar weken voor Ali’s dood, op vrijdag 18 augustus, ook bij de Halal Fried Chicken aan de burgemeester de Vlugtlaan. Die compagnon van Ali had daar die avond een afspraak gehad, ook hij is net nadat hij vanuit de zaak wegging door twee mannen met een semi-automatisch wapen beschoten. Hij liep op dat moment op de Jan Postmahof achter het restaurant, was op weg naar zijn auto. Die compagnon heeft die aanslag wel overleefd, hij is in zijn been geraakt.

Signalement van daders aanslag op compagnon

Bij die aanslag ging het waarschijnlijk om twee mannelijke daders. Beiden vermoedelijk van Noord-Afrikaanse afkomst, ze spraken Nederlands. Een van de daders werd door getuigen rond de 1.85 cm geschat terwijl zijn mededader beduidend kleiner leek. Allebei de mannen waren slank. Een oogde volgens een getuige een beetje ‘junkachtig’. De mannen droegen donkere kleding waarbij opviel dat ze onder de capuchon allebei een zwarte pet op hadden. De een met mogelijk een zwart logo op die pet, de ander een wit logo op die zwarte pet en vermoedelijk de letter ‘G’. Verder hadden ze iets zwart voor hun gezicht en hadden ze ook allebei een zwart heuptasje.

Motief

Ali en een andere oud-compagnon van een van zijn vestigingen van Halal Fried Chicken hadden een zakelijk meningsverschil wat zelfs een keer tot een handgemeen tussen hen heeft geleid. Dat conflict heeft de politie onderzocht maar het heeft niet geleid tot het vinden van de moordenaars van Ali Kaynak. Dus er kunnen ook hele andere conflicten hebben gespeeld waar de politie nog geen zicht op heeft.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dadergroep

De politie gaat er van uit dat  dezelfde dadergroep achter beide schietincidenten en de twee brandstichtingen zit. Wat verder opvalt is dat door de daders van beide schietincidenten nagenoeg dezelfde vluchtroute is gebruikt. De daders vluchtten erna samen verder die wijk in en eindigen op vrijwel dezelfde plek, aan de Walraven van Hallweg. De politie vermoedt dan ook dat de daders goed bekend zijn hier in de buurt en er mogelijk zelfs vandaan komen. Ook wil de politie nog graag in contact komen met iedereen die op het moment dat er werd geschoten in snackbar Eijpe aan de overkant van de Halal Fried Chicken zat. 

Beloning

Er is 20.000 euro beloning uitgeloofd voor de gouden tip. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar