Serie ramkraken en overvallen

Allemaal bij electronicawinkel CeX aan het Bijlmerplein

Bij electronicawinkel CeX aan het Bijlmerplein vinden binnen een half jaar tijd vijf overvallen en ramkraken plaats.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

CeX

Niet ver van de Amsterdam Arena ligt het Bijlmerplein, het winkelgebied in Amsterdam-Zuidoost. Al jaren zit hier een filiaal van de Engelse elektronicaketen CeX. Een winkel voor tweedehands computers, telefoons en games.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

21 maart: ramkraak, 2 daders

In de nacht van maandag 20 op dinsdag 21 maart omstreeks 02.30 uur is de eerste ramkraak. In een gestolen auto ramt een bestuurder de toegangsdeur van de winkel. Hij krijgt hulp van een man op een scooter. Bewoners boven de winkel worden wakker van de ramkraak en gooien zelfs nog vuurwerk naar de daders om de vlucht te bemoeilijken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

22 april: ramkraak, 3 daders

Een maand later, in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 april rond 02.45 uur is de volgende ramkraak. Voordat de auto de pui in kan rijden wordt één van de marktkraampjes aan de kant gezet. De daders maken weer gebruik van een gestolen auto en laten die achter. Ze zijn weggereden op twee scooters, de één met een oranje en de andere met een groene achterkant. Het is niet bekend of het dezelfde daders zijn als een maand daarvoor.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

6 augustus: overval, 3 daders

Op 6 augustus wordt een overval gepleegd. Een getuige heeft de overvallers van dichtbij gefilmd. De ene dader staat buiten met een hamer iedereen op afstand te houden en daarna komen ook de andere twee overvallers naar buiten. Ze maken een opgefokte indruk en we horen ze ook schreeuwen. Ze vluchten na de overval weg op twee scooters met twee tassen vol gestolen spullen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

10 augustus: overval, 1 dader

Op donderdag 10 augustus sluit de winkel om 20.00 uur. Een medewerker begint vast met afsluiten maar net voordat hij de deur kan dichtdoen, glipt er een man naar binnen. Hij zegt eerst geïnteresseerd te zijn in een iPhone 6 en daarna wil hij toch liever een iPhone 7. De medewerker is ondanks de sluitingstijd erg geduldig en probeert de man zo goed mogelijk te helpen. Tot de man hem begint de bedreigen met pepperspray. Hij moet zoveel mogelijk telefoons in de tas stoppen en meelopen om de deur open te maken voor de overvaller. Met de vorige overval nog in zijn achterhoofd wil de medewerker deze dader niet weg laten komen. Hij krijgt hulp van zijn collega maar voelt ondertussen de brandende pepperspray in zijn ogen. Ook al krijgt hij flinke klappen, het lukt hem toch de tas met gestolen spullen af te pakken. De overvaller druipt af zonder iets mee te nemen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

1 september: overval, 1 dader

De vijfde overval is ruim drie weken later. Op vrijdag 1 september loopt een man onder de bouwsteigers door in de richting van de elektronicazaak. Voordat hij aan de overval begint, filmt de camera van de ANWB-winkel hem nog zonder bivakmuts. Hij lijkt nog erg jong. De medewerker die eerder pepperspray in zijn gezicht kreeg, is nu ook weer aan het werk. Hij is voor de tweede keer slachtoffer en krijgt nu een pistool op zich gericht. De overvaller eist dat zijn tas wordt gevuld met telefoons en zodra dat is gebeurd vlucht hij weg. Meteen na de overval is hij het Bijlmerplein overgestoken. Hij is via de trap naar boven gerend naar de Foppingadreef, waarna hij verder ging richting de flats Haardstee. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de overvaller van 1 september zien vluchten? 
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Ramkraken

De werkwijze tijdens de twee ramkraken is nagenoeg identiek. Twee keer wordt er een gestolen auto gebruikt om de pui mee te rammen en vluchten ze op scooters. En ze weten precies waar ze moeten zijn voor de dure telefoons. Er zijn ook verschillen, de eerste keer in maart zijn er twee daders en bij de ramkraak in april zijn ze met z’n drieën. Om daar duidelijkheid over te krijgen hopen we dat mensen de daders op de beelden herkennen.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie (her)kent de daders? 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar