Vondst dode baby aan de Antoine Platekade

Op 3 augustus 2017 vindt een vrouw die haar hond uitlaat omstreeks 09.30 uur een vuilniszak met daarin een dode baby. De vuilniszak ligt tussen planten aan de Antoine Platekade in Rotterdam op de Kop van Zuid. Inmiddels is meer bekend over de achtergrond van de moeder van het jongetje.

update

3 mensen gaven informatie, maar ze is nog niet gevonden, terwijl ze dringend hulp nodig heeft. Als u iets vermoedt, vertel het alstublieft alsnog. Ook informatie van mensen die iets hebben gezien rond de vindplaats tussen 24 juli en 3 augustus is nog welkom.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Jongetje

Het was meteen duidelijk dat het kindje niet meer leefde. Toen de politie even later met het onderzoek startte werd snel duidelijk dat het om een jongetje ging. De politie is nog altijd op zoek naar de ouders, maar vooral naar de moeder van de baby. Het is niet bekend wie ze is, of waarom ze al dan niet gedwongen afstand heeft gedaan van haar zoontje. De politie hoopt dat mensen kunnen helpen bij het traceren van die moeder, ook omdat ze misschien wel dringend hulp nodig heeft.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Ben je de moeder zelf, laat alsjeblieft van je horen, niemand laat zo maar een baby achter, vertel je verhaal.
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Aziatische afkomst

Het is niet duidelijk wanneer het jongetje overleden is. Inmiddels weet de politie meer over de afkomst van de ouders van de baby. Uit de uitslagen van oa DNA-onderzoek blijkt vooralsnog dat de moeder van het kindje oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Oost Azië is. De moeder kan ook gewoon in Nederland wonen, maar heeft in ieder geval haar roots in Azië.

Al langere tijd overleden

Het jongetje is op donderdag 3 augustus aangetroffen en inmiddels is na forensisch onderzoek duidelijk geworden dat het omstreeks 24 juli al niet meer in leven was. Het is niet precies te zeggen wanneer het kindje geboren is, dat moet op 24 juli of in de periode daarvoor geweest zijn. 

Voldragen zwangerschap

De baby was volledig volgroeid, dus het is een voldragen zwangerschap geweest. Dat betekent dat de vrouw waarschijnlijk zichtbaar zwanger is geweest. En dat kan dus in haar omgeving zijn opgevallen. De moeder van de baby is mogelijk bevallen zonder professionele hulp.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie deze oorspronkelijk Aziatische vrouw is, die dus in de periode tot 24 juli hoogzwanger was en nu zonder duidelijke reden geen kindje heeft?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigen gezocht

De vuilniszak met het baby’tje lag achter het Nieuwe Luxortheater aan de Antoine Platekade op de Kop van Zuid. Het is een plek waar veel mensen langslopen. De politie hoopt daarom dat er gezien is dat de vuilniszak daar werd neergelegd ergens in de periode voor zaterdag 29 juli. Maar de politie wil ook graag spreken met iedereen die de zak daar voor de 29e heeft zien liggen. De politie heeft veel mensen gesproken die in de buurt van de vindplaats wonen en er is iemand die de zak er al op zaterdag 29 juli heeft zien liggen, zonder te beseffen wat de inhoud was.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft gezien dat de vuilniszak werd neergelegd?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Terminal

De politie houdt met diverse scenario’s rekening. Maar het bijzondere van Rotterdam is dat er dicht bij de vindplaats van de baby een cruiseterminal is waar cruiseschepen aanmeren. Dat is hemelsbreed zo’n 250 meter bij elkaar vandaan. Die cruiseschepen hebben een bemanning van soms wel een paar honderd man, waarvan een deel afkomstig is uit Azië. Dat is ook de reden dat de politie nu ook onderzoek doet onder het personeel van de cruiseschepen. Er zijn flyers uitgedeeld. Hopelijk kan op die manier worden achterhaald of de moeder van de baby zich misschien als personeelslid aan boord van één van die schepen bevond.Vanuit het buitenland kan gebeld worden naar dit telefoonnummer: +31 79 345 98 76

Uitvaart baby

De politie treft nu samen met de gemeente Rotterdam voorbereidingen om het kindje een laatste rustplaats te geven. Zodra daar meer over bekend wordt, laten we dat weten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Zuid-Oost Azië

De herkomst van de moeder van de baby is zeer waarschijnlijk Zuid-Oost-Azië: Myanmar, Laos, Vietnam, Cambodja, Thailand, Maleisië, Brunei, Filippijnen en Indonesië. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Begrafenis

Het kindje krijgt in een besloten bijeenkomst een respectvol afscheid. De plek aan de Antoine Platekade waar het kindje in de vuilniszak is gevonden, zal 20 september worden leeggemaakt. Er zullen bij het grafje ook een aantal spulletjes worden geplaatst die mensen destijds daar bij de Antoine Platekade hebben achtergelaten. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar