Opsporing Verzocht Preloader
alert

URGENT POLITIEBERICHT: TBS'er Mouloud Mezlay uit Enschede is voortvluchtig. Hij onttrok zich tijdens verlof aan zijn begeleiding. De 33-jarige Mezlay is voor het laatst gezien op 7 februari in de buurt van het Sterrebos in Groningen. Hij heeft dringend medicatie nodig in verband met mogelijk psychotisch gedrag. Klik hier voor meer informatie en een andere foto. Ziet u Mezlay, bel dan direct 112.

double-arrow

Voorouders van ‘het puzzellijk’ uit 2005 komen uit het Midden-Oosten

Op 19 juni 2005 wordt eerst het hoofd en later andere lichaamsdelen van een nog altijd onbekende man gevonden in het water van de Nieuwe Gouw in Amsterdam-Noord. Ondanks veel onderzoek is de identiteit van de man destijds niet achterhaald.

update

Na al die tijd toch weer 15 tips, ook van mensen die destijds iemand kenden die na de zomer 2005 verdwenen leek. Daarmee is het coldcaseteam Amsterdam aan de slag, dank!

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip  rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Lichaamsdelen in het water

Op zondagmiddag 19 juni in 2005 treffen twee vissers iets gruwelijks aan in het water boven Amsterdam-Noord: het hoofd van een menselijk lichaam. In eerste instantie houdt de politie er nog rekening mee dat het hoofd misschien van het lichaam gescheiden is door een scheepsschroef. Maar die theorie houdt maar een paar dagen stand want dan vinden twee sportende mannen een mensenvoet. De politie zoekt verder en vindt ook op andere plekken in het water lichaamsdelen: 2 onderbenen en een onderarm. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

‘Het puzzellijk’

DNA-onderzoek wijst in 2005 al één ding onomstotelijk uit: alle lichaamsdelen zijn van een en hetzelfde onbekende slachtoffer, dat in de media als snel tot ‘het puzzellijk’ wordt omgedoopt. Maar de identiteit van het slachtoffer is nog steeds niet bekend. Uit DNA-onderzoek blijkt het om een man te gaan met donkerblond tot bruin haar die tussen de 30 en 40 jaar oud moet zijn geweest toen hij overleed. Mogelijk specifieker: 34 of 35 jaar oud. Ook proberen onderzoekers zijn lengte vast te stellen, maar dat is lastig omdat er maar een paar lichaamsdelen beschikbaar zijn. De romp is bijvoorbeeld nooit gevonden. Daarom wordt een ruime marge aangehouden: het slachtoffer was tussen de 1.66 en 1.78 meter lang. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gebit: mogelijk rookte hij (water)pijp

Het gebit van de man was opvallend, uit het onderzoek bleek dat hij bijvoorbeeld wel een brug had, dus dat geeft aan dat hij bij een tandarts is geweest. Maar dat eigenlijk de rest van zijn gebit onverzorgd was, en dat er veel nicotine aanslag op zat, waarschijnlijk iemand die veel gerookt heeft of rookte. En wat heel opvallend was is dat hij een dusdanige uitsparing aan zijn tanden had wat je vooral ziet bij mensen die pijp of waterpijp roken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Dekbedovertrek van Ikea

Bij de lichaamsdelen is een dekbedovertrek aangetroffen dat verkocht werd bij Ikea. Er staan bloemetjes op en de politie gaat er vanuit dat de dader of daders het hebben gebruikt om de lichaamsdelen in te wikkelen. De politie hoopt dat er mensen zijn die de link kunnen leggen tussen het dekbedovertrek en het slachtoffer, of een link tussen het dekbedovertrek en de dader of daders.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Waar zijn de lichaamsdelen achtergelaten?

De politie probeert ook nog steeds na te gaan waar de lichaamsdelen in het water zijn achtergelaten. Dat is lastig te zeggen, al klinkt één van de scenario’s aannemelijk: vanaf de ringweg A10. Onder het viaduct loopt het Noordhollandsch Kanaal en in die zijtak van het kanaal zijn de lichaamsdelen gevonden. Als de lichaamsdelen daar vanaf het viaduct in het water zijn gebracht, zijn ze mogelijk door de sterke stroming in die sloot aan de overkant terechtgekomen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Een gezichtsreconstructie en Opsporing Verzocht

In 2006 besluit de politie een gezichtsreconstructie te maken van het gevonden hoofd. In de hoop de identiteit van de man te achterhalen, wordt het publiek in 2007 gevraagd om mee te denken en wordt er ook bij ons programma aandacht aan geschonken. Maar ondanks verschillende tips blijft het mysterie onopgehelderd.

2011: voorouders onbekende man

Als het cold case team het onderzoek in 2011 oppakt, wordt besloten nieuwe forensische technieken in te zetten. Uit een DNA test is vast komen te staan dat de man in ieder geval voorouders heeft die uit het Midden-Oosten komen. Die link naar het Midden-Oosten wordt extra interessant, omdat ook al bleek dat de man waarschijnlijk veel waterpijp rookte. En dat gebeurt relatief vaker door mensen uit dat deel van de wereld.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Waarom was de man in Nederland?

De politie weet niet waarom hij in Nederland was en hoe lang hij hier al was toen hij werd vermoord. Wat ze wel weet is dat er sporen van cocaïne in zijn hersenweefsel zijn gevonden. Dat kan betekenen dat hij zelf drugs gebruikte, maar hij zou ook bijvoorbeeld een bolletjesslikker kunnen zijn geweest bij wie de cocaïne op die manier in zijn lichaam terecht is gekomen. 

Internationale aandacht

De politie hoopt dat door deze zaak actueel te houden iemand toch wel iets wil vertellen wat hij/zij jaren geleden niet kon of niet durfde. En ze hoopt nu ook eventuele nabestaanden in het buitenland te kunnen bereiken via het internet. In de afgelopen jaren is van 31 andere overledenen alsnog hun identiteit achterhaald. En opvallend: niet één van hen kwam uit Nederland. Er is dus best een grote kans dat ook deze man uit het buitenland komt.

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar