Wie hing een handgranaat aan de deur bij club Abe?

In de nacht van woensdag 23 op donderdag 24 augustus 2017 tapet een onbekende man een handgranaat vast aan de deurklink van club Abe aan de Amstelstraat in Amsterdam. De dader heeft ook een handlanger.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip dan hier rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

Om de hoek bij de Amstelstraat, aan de Herengracht, arriveren de twee mannen om ongeveer 04.00 uur in de nacht op vermoedelijk een scooter. Daar prepareren ze het explosief, voordat het vervolgens door een van hen eerst aan de ruit en daarna aan de deurklink van club Abe wordt getapet. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bewakingsbeelden

Van het incident zijn bewakingsbeelden. Daarop is te zien dat de bijrijder een lichtblauwe jas draagt en een capuchon op heeft. Hij loopt eerst naar de gracht en treuzelt daar even wat. Waarschijnlijk is hij iets later de handgranaat aan het prepareren met duct-tape. Zijn handlanger gaat eerst op veilige afstand op het ene trapje zitten en kruipt even later veilig weg achter het andere. Als de handgranaat is geprepareerd loopt de man er hier mee de hoek om en vervolgt zijn weg richting club Abe iets verderop om de hoek aan de Amstelstraat. Hij plakt de granaat eerst aan de ruit, maar als dat niet goed blijft plakken, aan de deurklink. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalementen

De handlanger leek begin 20 jaar. Hij droeg zwarte kleding en had donkere handschoenen aan en leek een petje onder zijn capuchon te dragen. Let op zijn motoriek. De man die de handgranaat aan de deurklink van club Abe vast-tapete wordt ook die leeftijd geschat. Hij droeg een opvallende lichtblauwe jas met capuchon, waarschijnlijk was dit een regenjack. Het lijkt er op dat ook hij een petje onder zijn capuchon droeg. Verder had hij een zwarte broek aan en droeg hij witte sneakers. Beide mannen hebben vermoedelijk een licht getinte of donkere huidskleur. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Scherfgranaat

Na onderzoek bleek de handgranaat een zogenoemde scherfgranaat te zijn. Dat is serieus oorlogsmateriaal, dat zwaar tot dodelijk letsel kan veroorzaken. In dit geval heeft de handgranaat tot ’s ochtends vroeg voor de club gelegen voordat ie werd ontdekt. Er zijn in de tussenliggende uren mensen langs gelopen. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Gezocht: vrouw die 112 melding deed

De tekst die zij daarbij uitsprak was: ‘Goedenavond, er ligt een explosief op club Abe, ga maar kijken. Doei’. Ze heeft een Surinaams of Antilliaans accent. Het was een erg kort gesprek en de vrouw hing daarna meteen op. De politie had geen kans te vragen wie ze was of naar meer achtergronden te informeren. De politie zou heel graag met deze persoon willen spreken om te kijken wat zij precies weet. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Getuigenoproep: autobestuurder

Ook is de politie nog naar een ander persoon op zoek. Namelijk de  bestuurder van een auto die langskwam toen de mannen die nacht van woensdag 23 op donderdag 24 augustus hun actie aan het voorbereiden waren op de Herengracht. Deze persoon heeft mogelijk iets belangrijks gezien de politie wil hem of haar graag spreken. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verband met handgranaat bij café ‘In the City’

De politie denkt dat er een link is met een vergelijkbaar incident aan het Klein Gartmanplantsoen, op 8 februari. Daar werd toen een handgranaat over de drempel van café ‘In the City’ neergelegd. Ook beide daders van die zaak zijn nog voortvluchtig. Beide zaken hebben verschillende uitbaters, en de politie denkt dat het allebei gerichte acties zijn geweest, met de bedoeling die uitbaters te intimideren. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar