Wie is de onbekende dode man die in 1998 in een sloot werd gevonden?

Beloning 15.000,- (zegge: vijftienduizend euro)

Op 8 juli 1998 wordt in een sloot aan de Bosplaat in Amsterdam-Noord het lichaam gevonden van een nog altijd ongeïdentificeerde man.

update

Na al die jaren toch nog 20 serieuze tips. Er is gereageerd op tattoo – het zou een Koreaanse draak zijn -, ook op zijn litteken dat wijst naar een gal/lever operatie. En het touw waarmee hij gewurgd was zou gebruikt zou worden in de water- en klimsport. Al met al veel reacties die nu onderzocht worden.

Heeft u informatie die misschien kan helpen bij het oplossen? Geef uw tip rechtstreeks door aan de rechercheurs van deze zaak!

De dode man blijkt om het leven te zijn gebracht en heeft waarschijnlijk al een paar weken in het water gelegen. Hij is gewurgd en het moordwapen, een roze/paarse koord zit zelfs nog om zijn hals. De politie begint een groot onderzoek en gaat alle sporen na, zoals de kleding van de man. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Tatoeage van een Chinese draak

Het meest opvallende wordt duidelijk zodra een schouwarts zijn lichaam verder bekijkt. Op zijn buik en borst prijkt een grote tatoeage van een Chinese draak. Ook heeft hij een groot litteken onder zijn ribbenkast. Ondanks die aanknopingspunten en ook omdat zijn DNA niet in de databanken voorkomt, blijft zijn identiteit een raadsel.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Coldcase

Het dossier belandt uiteindelijk bij het cold case team in Amsterdam en het NFI start met een isotopenonderzoek. Met Zo’n onderzoek kun je er achter komen waar iemand heeft gewoond, geboren is en waar hij de laatste tijd van zijn leven heeft verbleven. Chemische sporen daarvan blijven namelijk achter in het lichaam. In dit geval waren de haren van de man ongeveer 20 cm lang en is  20 maanden terug kunnen rechercheren waar de man verbleef.  

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Isotopenonderzoek

Uit het isotopenonderzoek aan zijn haren is gebleken dat hij voor zijn dood maar heel kort in Nederland is geweest, want er werden geen specifieke teruggevonden. Waar hij in de 20 maanden daarvoor, dus tussen het najaar van 1996 en de zomer van 1998 is geweest, is uit het isotopenonderzoek wel duidelijk geworden. Hij verbleef het grootste deel van de tijd in een aantal landen in Oost-Europa. En voordat hij werd vermoord, was hij een tijdje in Duitsland en Zwitserland. Het lijkt erop dat hij begin juni 1998 in Nederland aangekomen en maximaal twee weken in ons land is geweest voordat hij om het leven werd gebracht. Of hij vermoord is bij de plek waar hij gevonden is, is niet bekend. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Signalement

De onbekende man was in 1998 tussen de 25 en 40 jaar oud. Hij moet dus zijn geboren tussen 1958 en 1973. Hij was 1.79 meter lang en had een slecht gebit, waarschijnlijk rookte hij. Zijn haar was relatief lang, zo’n 20 centimeter. En hij droeg een vrij opvallend t-shirt met het opschrift ‘Ego’ in het lettertype van het speelgoedmerk Lego. De trui die hij droeg was van het merk State of the Art en hij droeg bruine schoenen van het merk Dr Martens.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Roze/paars koord

Een belangrijk spoor naar de daders is het roze/paarse koord waarmee de man gewurgd is. Het lijkt een koord dat ook wel wordt gebruikt als snelbinder en de politie wil weten of iemand de link kan leggen tussen het koord en de dader of daders van deze moord.

Beloning

Voor de tip waarmee dit mysterie wordt opgehelderd ligt een beloning klaar van 15 duizend euro. 

Help de politie

Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar