Woningoverval aan de IJburglaan

Hoogzwangere bewoonster wordt wakker van gebonk

update

Over het kenteken kwamen 5 tips.

In de nacht van zondag 19 op maandag 20 juni vindt er een woningoverval plaats bij een huis aan de IJburglaan in Amsterdam IJburg. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Zondag 19 juni 2016

Aan de IJburglaan woont een hoogzwangere 28-jarige vrouw samen met haar 45-jarige man. Ze verwachten hun eerste kindje. Het is een spannende maar drukke tijd, ze zijn net in de stad een eigen winkel begonnen. Na wat werkzaamheden voor de winkel gaan ze op zondagavond 19 juni samen een hapje eten in de buurt. Tegen 22.00 uur zijn ze weer thuis en vallen ze beiden op de bank in slaap.

Gebonk

Rond 01:00 uur wordt de man wakker en haalt iets te drinken uit de keuken. Als er hard op de voordeur wordt gebonkt wordt ook de vrouw wakker. Er wordt geroepen: ‘Politie! Opendoen!’ Slaapdronken loopt de vrouw richting de voordeur en kijkt even, maar ziet niets. Haar man zegt dat het geen echte politie kan zijn, doet de achterdeur open en roept zijn vrouw dat ze snel moet komen. De vrouw wil achter haar man aanrennen, maar heeft nog een korte confrontatie met een van de binnengekomen daders. Vlug rennen de man en vrouw via de tuin naar buiten. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Inbraak

Voor de deur van de slachtoffers staat een geparkeerde Volkswagen Golf van de daders. De twee daders binnen grissen wat zaken bij elkaar en stoppen die in vuilniszakken. Een derde houdt buiten de wacht. Daarna komen de daders weer naar buiten en de drie springen in de auto. Mogelijk zat in de auto nog een 4e dader, want ze zijn wel heel snel weggereden. 

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is getuige geweest van de overval en heeft nog niet met de politie gesproken?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtroute

De bestuurder rijdt hard weg richting Blijburg, slaat bij de kruising linksaf richting Daguerrestraat, maar maakt vervolgens een u-turn naar de IJburglaan en rijdt die af richting het centrum.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft (de auto van) de daders voor of na de overval gezien in de buurt van de IJburglaan of het centrum van Amsterdam?
Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Kleding daders

De daders droegen geen politiekleding, wel donkere kleding en een donker petje en hadden ook iets van een bonk bij zich, een zwaar metalen voorwerp, iets dergelijks waarmee de politie ook wel eens voordeuren mee moet inslaan. Op basis van alle getuigenverklaringen gaat de politie er vanuit dat de drie die gezien zijn vermoedelijk van Marokkaanse afkomst zijn.

Dader 1

De eerste dader binnen was rond de 1.75 m lang, had kort zwart haar en werd midden 20 geschat. Hij had een normaal tot gezet postuur en droeg een grijze joggingbroek.

Dader 2

De tweede dader leek wel wat op die eerste, ook hij had kort zwart haar en was rond de 25 jaar. Hij was atletisch gebouwd.

Dader 3

De derde dader die erbij is geweest, zou beduidend jonger en kleiner zijn geweest. Hij leek ongeveer 17-18 jaar oud, was 1.65 m lang en had een tenger postuur. Zoals de slachtoffers het omschreven had deze jongen een ‘babyface’.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft een vermoeden wie de daders zouden kunnen zijn?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft beeldmateriaal van (de auto van) de daders? 

DNA spoor

De politie heeft bloed in de woning veiliggesteld dat niet van de slachtoffers is. Een van de daders kan dus die nacht van zondag 19 op maandag 20 juni zijn thuisgekomen met een verwonding, waar hij geen goede verklaring voor had. 

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Auto

De auto van de daders was een donkerkleurige 5-deurs VW Golf, type 5 of 6, van het snelle model, dus een GTI of een GTE, met extra grote velgen. Een deel van het kenteken is bekend, dat begon met KB-…-.. en ergens in de combinatie heeft nog het cijfer 9 gezeten. Mogelijk gaat het om gestolen kentekenplaten. Mocht bij iemand dit jaar zijn kentekenplaten zijn gestolen, beginnend met KB, dan hoort de politie dat graag.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wiens kentekenplaten beginnend met KB en verder in de combinatie het cijfer 9 zijn gestolen? 

Motief

Een van de scenario’s voor een motief die de politie meeneemt in haar onderzoek is dat de slachtoffers zich in welgestelde kringen begeven. Zo staan er bijvoorbeeld wel eens dure auto’s van de mensen met wie ze omgaan voor hun deur. Misschien dat de daders daardoor hebben gedacht dat daar iets te halen viel.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie weet meer over een mogelijk motief? 

Help de politie

Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000

ONLINE TIP DOORGEVEN

Kijk ook eens naar