Brandstichting toekomstig asielzoekerscentrum in de Orangerie aan de Castiliëlaan

Het heeft er alle schijn van dat de daders wilden voorkomen dat het asielzoekerscentrum er zou komen.

update

Bijna 10 serieuze tips, die helpen het onderzoek verder.

In de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 oktober 2014 rond 01.00 uur wordt er brand gesticht in de ‘Orangerie’ aan de Castiliëlaan, een omstreden toekomstige opvangplek voor asielzoekers in het noorden van Eindhoven. De brand is aangestoken en het lijkt een bewuste actie om zo de komst van 700 asielzoekers te voorkomen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Vluchtelingen

De Orangerie is een voormalig bejaardentehuis waar in totaal ongeveer 35 anti-krakers wonen. Maar die huisvesting is tijdelijk. De gemeente maakte namelijk dit jaar de plannen openbaar om hier een asielzoekerscentrum te huisvesten met onderdak voor 700 vluchtelingen. Een deel van de buurtbewoners is daar fel op tegen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bijeenkomt

Op zaterdag 27 september organiseerde de gemeente een informatiebijeenkomst waar meer dan 100 buurtbewoners op afkwamen. De politie sluit niet uit dat de brandstichters die zaterdag ook zijn geweest en van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om de situatie binnen te verkennen.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Brandstichting

Rond 01.00 uur zijn de daders waarschijnlijk via het pad aan de achterkant richting het middelste blok gelopen. Daar zijn ze met twee gevulde jerrycans via het hek daar naar de nooddeur aan de zijkant gelopen. Op de één of andere manier hebben ze de deur opengebroken en zijn naar binnen gegaan. Aan de andere kant van de nooddeur wordt tot ver in de gang benzine gesprenkeld en aangestoken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Bedreiging

Er is tijdens die informatiedag op 27 september ook een verkapte bedreiging geuit. Een man die anti-kraak in het gebouw woont is door een groepje mensen aangesproken. Er is tegen hem gezegd dat hij maar beter zo gauw mogelijk ergens anders kan gaan wonen voordat er hier iets ergs gebeurt. Mogelijk heeft dit incident iets met de brand te maken.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verdachte auto

Er heeft een auto rond 01.00 uur op de parkeerplaats naast het pand gestaan. Een getuige heeft een stationwagen gezien, maar heeft verder geen personen bij de auto gezien. De auto is donker van kleur en de politie gaat ervan uit dat het een Volkswagen is geweest. Opvallend is dat er waarschijnlijk Duitse kentekenplaten op zaten.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Verkenning

Om ongeveer 22.45 uur is er een andere auto gezien op de parkeerplaats naast het pand, mogelijk een witte Volkswagen Polo. Een bewoner heeft die auto gezien helemaal aan het eind van de parkeerplaats ongeveer op de plek waar de stationwagen later heeft gestaan. Toen de bestuurder doorkreeg dat een bewoner zijn kant op keek is die meteen weggereden. Misschien was het een verkenning.

Opsporing Verzocht Preloader
Opsporing Verzocht Preloader

Jerrycans

Er zijn in de uitgebrande gangen twee kenmerkende jerrycans gevonden waaronder deze soortgelijke witte en gele. Uit forensisch onderzoek is vast komen te staan dat de jerrycans verpakt zaten in vuilniszakken. De jerrycans hebben een inhoud van 25 liter. De politie wil weten of iemand gezien heeft dat de daders deze gevuld hebben bijvoorbeeld bij een benzinestation.

  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie is er in de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 oktober 2014 rond 01.00 uur getuige geweest van de brandstichting in de ‘Orangerie’ aan de Castiliëlaan in Eindhoven-Noord?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er informatie over de daders, mogelijk in combinatie met een donkere Volkswagen station met waarschijnlijk Duitse kentekenplaten, een witte Volkswagen Polo en/of een witte en gele jerrycan?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft de daders op hun vlucht gezien?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er de nacht van de brandstichting rond 01.00 uur een donkere Volkswagen station met waarschijnlijk Duitse kentekenplaten op de parkeerplaats naast het pand zien staan of ergens zien rondrijden?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er om ongeveer 22.45 uur mogelijk een witte Volkswagen Polo op de parkeerplaats naast het pand zien staan?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er gezien dat de daders de jerrycans gevuld hebben, bijvoorbeeld bij een benzinestation?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er bij de bijeenkomst op zaterdag 27 september personen gezien die zich verdacht gedroegen?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er in de nacht van woensdag 8 op donderdag 9 oktober bij de Orangerie aan de Castiliëlaan verdachte personen of voertuigen gezien die met de brandstichting te maken zouden kunnen hebben?
  • pointericon/pointerCreated with Sketch. Wie heeft er mensen horen praten over de brandstichting of heeft er andere informatie die met de zaak te maken kan hebben?

Kijk ook eens naar